Beyaz yakalıların hayatı hiç de 'beyaz' değil

Spor yapmıyor, az uyuyor, öğün atlıyorlar...

Yayınlanma: 16.11.2017 - 13:34
Abone Ol google-news

Türkiye’de iş dünyasının nabzının attığı 5 kenti kapsayan ‘Metropollerde Yaşayan Beyaz Yakalıların Kaliteli Yaşam Algısı ve Beslenme Alışkanlıkları’ araştırmasına göre beyaz yakalı olarak tabir edilen çalışanların yüzde 80’i öğün atlıyor, yüzde 32’si hem hafta içi hem de hafta sonu yedi saatten az uyuyor, yüzde 35’i sabah kahvaltılarında pastane ürünleri tercih ediyor, yüzde 31’i ise öğle yemeğinde fast food tüketiyor.

4’ünden biri öğün atlıyor

Herbalife tarafından İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli şehirlerinde, 400 beyaz yakalı çalışan ile görüşülerek yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:

- Her 5 beyaz yakalıdan 4’ü öğün atlıyor. Sabah kahvaltısı ve öğle yemekleri en çok iş temposu nedeniyle atlanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 55’i sabah kahvaltısını, yüzde 70’i ise öğle yemeğini atlamasının en büyük nedenini iş temposu/vakitsizlik olarak ifade ediyor. Sabah kahvaltısı etmeyenlerin oranı yüzde 17, öğle yemeği yemeyenlerin oranı yüzde 12, akşam yemeği yemeyenlerin oranı ise yüzde 5. Erkeklerin yüzde 15’i öğün atlamadığını belirtirken, kadınlarda bu oran yüzde 25’e çıkıyor.

- Sabah kahvaltılarında pastane ürünlerinin yenme oranı yüzde 35. Öğle yemeğinde en çok ev yemekleri yeniyor, fast food ise yüzde 31 ile ikinci sırada yer alıyor.

Bilgi internetten 

- Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgi kaynağı internet. Sağlıklı beslenme ile ilgili beyaz yakalıların yaklaşık yarısı (yüzde 47) internet sitelerinden bilgi alıyor. Televizyondaki haberler, kadın sağlık programları (yüzde 46) da benzer seviyede takip edilirken sağlık personellerinden bilgi alma düzeyi 3. sırada geliyor.

- Araştırmaya göre, beyaz yakalıların hafta içi günlük ortalama çalışma süresi yaklaşık 9 saat. Çalışanların yüzde 59’u hafta sonu da çalıştığını belirtiyor. Hafta sonu ortalama günlük çalışma süresi 8.3 saat. Hafta içi fazla mesai harcayanların hafta sonu da çalışması dikkat çekiyor.

- Beyaz yakalıların hafta içi ve hafta sonu ortalama uyku süresi 7 saat. Hafta içi yüzde 32’si 7 saatten az, yüzde 51’i 7-8 saat arası, yüzde 17’si ise 8 saatten fazla uyuyor.

- Beyaz yakalıların yüzde 31’i herhangi bir fiziksel aktivite ile ilgilenmiyor. En fazla tercih edilen fiziksel aktivite ise yüzde 46 oranla yürüyüş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon