İşçi sınıfı için yeni umut

“Demokratik sınıf sendikacılığı için işçi meclislerinde örgütlenelim” çağrısıyla farklı sektörlerden çok sayıda işçinin bir araya gelerek oluşturduğu Birleşik Emek Koordinasyonu dün İstanbul’da kuruldu. Toplantıda konuşan Gürkan Emre Gürcanlı, “2018 ‘Umut Yılı’ olacak. Zafer direnen emekçinin olacak” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 18.12.2017 - 09:39
Abone Ol google-news

 

Sarı sendikacılığa, bürokrasiye, emek düşmanı politikalara ve sermayenin topyekün saldırılarına karşı ilk olarak Birleşik Emek Koordinasyonu Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda işçi, dün Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek Birleşik Emek Koordinasyonu'nu kurdu.

Fabrikalarda, mahallelerde, sanayii havzalarında, evde, güvenliksiz, güvencesiz, esnek, taşeron, kölelik koşullarındaki ağır çalışma ortamına karşı işçi meclisleri şeklinde örgütlenecek olan Birleşik Emek Koordinasyonu için bir araya gelen işçiler tek tek kürsüye çıkarak söz aldı.

Kendi sektörlerindeki sorunların ve çözümün tartışıldığı toplantıda 'sermayenin saldırılarına karşı büyük ve ortak bir emek platformuna ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ezgi Aydın, Birleşik Emek Koordinasyonu'nun “İnsana yaraşır, çocuklarımıza bırakabilecek, güvenli bir yaşam istiyoruz” talebiyle yola çıktığını kaydetti. Aydın, Birleşik Emek Koordinasyonu'nun işçi meclisleri şekilde örgütleneceğini ifade etti.

Aydın'ın açılış konuşmasının ardından çeşitli sektörlerden işçiler, direnişte olan, KHK ile işinden atılmış olan çok sayıda işçi ve sendikacı kürsüye gelerek sorunlarını anlattı.

"SENDİKACILAR İŞÇİ SINIFINA SIRTINI DÖNDÜ"

İlerihaber'in aktardığına göre iş yaşamındaki sorunları anlatan Şahin, “Bizi kim bir araya getirecek?” sorusunun bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını söyledi. Mevcut sendika yönetimlerini eleştiren Şahin, sendikacıların siyasi çıkarları uğruna işçi sınıfına sırtını döndüğünü kaydetti.

“Örgütleneceğiz başka çaremiz yok” diyen Şahin, kendi sektöründe işçi meclislerini kuracaklarını belirterek, “Bize yol gösteren bir platforma ihtiyacımız vardı” ifadeleriyle BEH’in kuruluşundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

‘SÖMÜRÜYE KARŞI UMUT OLACAK’

DERİ-TEKS Örgütlenme Uzmanı Mehmet Emin Yılmaz ise konuşmasında, Türkiye’nin en büyük işçi havzalarından olan Tekirdağ Çorlu bölgesindeki ağır ve güvencesiz çalışma koşullarını özetleyerek başladı. Sermayenin pilot bölgesi olduğunu belirttiği Tekirdağ’ın işçi için cehennem patronlar için ise cennete dönüştürüldüğünü belirterek, Birleşik Emek Hareketi’nin bu sömürüye karşı bir umut olacağının altını çizdi.

Yılmaz sözlerinin devamında şunları söyledi: “İşçi sınıfının birleşik bir mücadele verebilmesi için öncelikle işçi sınıfının yanında olduğunu söyleyenlerin yan yana gelmesi gerekiyordu. Birleşik emek hareketi bu çabanın bir sonucudur buna öncülük eden herkesi selamlıyorum. Birleşik Emek Hareketi bu mücadelede umut olacağı ve diğer sektörlerle birlikte tekstil işçilerinin de örgütlenme hak arama mücadelesinde ortaklaşacağı bir oluşum olması dileğiyle.”

"İŞÇİ SINIFININ BAYRAĞINI DAHA DA YUKARI YÜKSELTECEK"

Polimer direnişini anlatan matbaa işçisi Rıdvan Çöpürkaya, Birleşik Emek Koordinasyonu'nun sendikalarının karşısına dikilip işçi sınıfının bayrağını daha da yukarı yükselteceğini belirtti. Çöpürkaya, “Ben bugün bu umut için buradayım” dedi.

"2018 UMUT YILI OLACAK"

Toplantıda son sözü alan Gürkan Emre Gürcanlı, “2018 ‘Umut Yılı’ olacak. Zafer direnen emekçinin olacak” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler