Limanda işçi kıyımını protesto eden emekçiler de işten atıldı

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin taşeron firması Liman Lojistik bünyesinde çalışan işçiler, arkadaşlarının işten atılmasını protesto etmek için işi durdurdu. İşe iade talebine işveren ‘isteyen çalışsın, istemeyen çıksın’ diye karşılık verdi. İşçiler eylemden vazgeçmeyince işveren işçileri toplu olarak işten çıkardı.

Yayınlanma: 22.12.2017 - 17:26
Abone Ol google-news

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin taşeron firması Erkar Denizcilik adlı firmanın sözleşmesi sona erince ana işveren yeniden hizmet alımı ihalesine çıktı ve ihaleyi Liman Lojistik adlı bir firma aldı. Uzun süredir limanda çalışan işçiler de yeni sözleşmeyle birlikte Liman Lojistik bünyesinde işlerine devam etti.

Ancak yeni taşeron firma, işi üstlenmesinin üzerinden 1 ay geçmeden 25 işçiyi farklı zamanlarda işten çıkardı. Bunun üzerine 130 işçi, sabah saatlerinde konteynır bölümünde işi durdurdu. İşçilerin eylemi üzerine Liman Lojistik ve MİP yönetimi işçi temsilcileriyle görüştü. İşçiler, işten atılan arkadaşlarının işe iade edilmesi, tüm işçilere iş güvencesi sağlanması ve sendikal örgütlenmenin engellenmemesi talebini iletti. İşveren temsilcisi ise ‘İsteyen çalışsın, istemeyen gitsin’ diyerek işçileri eylemi sonlandırmamaları halinde işten atmakla tehdit etti. İşçiler, buna rağmen eylemi sürdürme kararı aldı ve işveren işçilerin tamamını işten çıkardı.

‘Valilikte derdimizi bile dinlemediler’

Toplu olarak işten çıkarılan işçiler, polis gözetiminde bir otobüsü bindirilerek liman sahasından çıkarıldı ve kapıda kendilerini bekleyen arkadaşlarıyla buluştu.
Vardiya amiri olarak çalışıyorken, arkadaşlarının işten atılmasını protesto etmek için işten ayrılan Ünal Uysal, “Yeni firma işi üstlendikten sonraki 21 gün içinde 20’den fazla arkadaşımız beşer beşer işten çıkarıldı. Ben de vardiya amiri olarak arkadaşlarımızın haksız yere işten çıkarılmasına göz yumamadım ve 2 gün önce işi bıraktım. Bugün sabah itibariyle 130 arkadaşımız bu koşullarda çalışamayacaklarını beyan ettiler ve işi durdurdular. Arkadaşlarımız toplu halde limandan çıkarıldı. Bizim tek amacımız, hakkımızı almak. Bu konuyu valilikle görüşmek istedik. Ama bizi kapıdan içeri almadılar. Derdimizi, sıkıntımızı dinlemeden bizi kapıdan çevirdiler” dedi.

İş güvencesi ve sendika istiyoruz

Liman Lojistik tarafından işten çıkarılan bir işçi, “Kimimizi sakalı uzun diye, kimimizi botları boyasız diye işten çıkardılar. İşten çıkardıkları en az 5 yıldır, 10 yıldır burada çalışan insanlar. İşlerini iyi yapan insanlar. Ama gözünün üstünde kaşın var diyerek çıkardılar” diye konuştu.
İşten çıkarılan bir başka işçi de, “Liman Lojistik ihaleyi aldıktan sonra bize aynı şartlarda çalışacağımızın garantisi verildi. Ama daha bir ay bile olmadan aldığınız maaş yüksek demeye başladılar. Yüksek dedikleri maaş 1550 lira. Burada bu işin yapan biri için 1550 lira çok mu? İnsan Kaymakları birimin çağırıyorlar, sizinle çalışmayacağız diyorlar. Başka bir gerekçe yok. Bizim sendikamız yok. Örgütlü değiliz. Liman-İş Sendikası’na üyelik için başvurduk ancak Liman-İş yönetimi bizi kabul etmedi. Bizim tek isteğimiz var. İş garantisi ve sendika. Sadece bunu istedik, işten atıldık” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler