Metalde zafer emekçinin

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında 12 saat süren görüşmede anlaşma sağlandı. 130 bin işçiyi ilgilendiren anlaşmada işçi kazanan taraf oldu. Emekçiler istedikleri 2 yıllık sözleşme ile yüzde 26.31 zammı aldı.

Yayınlanma: 30.01.2018 - 17:22
Abone Ol google-news

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında önceki akşam başlayan ve 12 saat süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 130 bin işçiyi kapsayan metal işkolundaki sözleşmede, Türk Metal Sendikası zammın sosyal yardımlarla birlikte kümülatif yüzde 26.31 olduğunu açıkladı. Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak anlaşmayı “yüzyılın sözleşmesi” olarak duyurdu. Hükümetin grevi 60 gün ertelemesinin ardından tarafların önünde iki yol bulunuyordu. Ya bu sürede anlaşmaya varacaklar ya da sözleşme yüksek hakem kuruluna gidecekti. Taraflar anlaşma yolunu seçti. MESS sözleşmenin 3 yıllık olmasında ısrar etmişti. Ancak görüşmeler sonunda işçinin dediği oldu, 2 yılda anlaşma sağlandı. Pevrul Kavlak, ilk başta sözleşmenin kesinlikle 2 yıllık olacağını açıkladığını anımsattı. Ayrıca çekme (iyileştirme), herkese seyyanen zam ve kıdeme dayalı artış olmak üzere sözleşmenin 3 ayaklı olacağını ısrarla vurguladığını belirten Kavlak işçilere, “Bugün verdiğim bu sözleri yerine getirmenin mutluluğu ve huzuruyla karşınızdayım” dedi.

930 TL zam

Türk Metal Sendikası’nın verdiği bilgiye göre sözleşmenin ayrıntıları da şöyle: Önce ücretlerde “çekme” yani iyileştirme yapılacak. 31 Ağustos 2017’deki saat ücretleri 1 Eylül 2017’den geçerli olmak üzere 9 liraya çekilecek. Herkese seyyanen 1 lira 60 kuruş zam yapılacak. Kıdem zammı da her yıl için 30 lira olacak. 15 yılını dol durmuş işçinin alacağı kıdem zammı 450 lira oldu.

1 Ocak 2017’den önce işbaşı yapan ve yılını dolduran herkes kıdem zammını alabilecek. Bu oranların ve rakamların parasal ifadesi olarak sosyal haklar hariç olmak üzere bir yılını dolduran yani kıdemden yararlanan her işçiye en az 510 lira olmak üzere, 930 liraya kadar değişen miktarlarda zam yapılacak. Türk Metal, bu zamların ortalama getirisinin yüzde 24.63 olduğuna dikkat çekti. Şimdiye kadar sözleşmede olmayan, tamamlayıcı sağlık sigortası hakkı da elde edildi.

İşçi memnun

Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında dün yapılan görüşmelerde de anlaşma sağlandı. 2 yıllık sözleşmenin kazanımları şöyle:

* 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 1 tam yılını doldurmuş herkese, her kıdem yılı için 0.10 TL kıdem zammı uygulanacak. Bu uygulama 15 yıl ile yani 1.50 TL ile sınırlandırıldı. Sendika üyesi işçilere; (saat ücretlerine) ilk altı ay için 1.60 TL seyyanen ücret zammı yapılacak. Ücret zammı bu üç uygulama ile birlikte yüzde 24’lük artışa denk geliyor. 

* Sosyal haklarda yüzde 23’lük artış yapıldı. Tamamlayıcı sağlık sigortası kabul edildi. Postabaşılık tazminatı yüzde 8 olarak belirlendi. Birleşik Metal İş Sendikası, işçileri memnun eden “tarihi bir sözleşmeye” imza atıldığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler