Robotlar kadını işinden edecek

İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC) tarafından düzenlenen 42. İktisatçılar Haftası ‘Yeniden Yapılanma Sürecinde İktisat, Siyaset ve İlişkiler’ ana başlığı altında başladı.

Yayınlanma: 22.03.2018 - 09:09
Abone Ol google-news

‘Dijitalleşmenin Etkileri: Sermaye ve Emeğin Geleceği’ oturumu Prof. Dr. Kaya Ardıç’a armağan edildi. Ardıç, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğuna işaret ederek bu zor günlerin geçeceğine inandığını söyledi.

Prof. Dr. Hacer Ansal, “Robotların imalat sektöründe söz sahibi olduğu döneme giriyoruz” diyerek sanayide 4.0 dönüşümü ile başta kadın emeği olmak üzere istihdamın son derece olumsuz etkileneceğini söyledi. Ansal, iletişim, bankacılık, sigorta, hatta kimya ve ilaç sanayinin de istihdam hızla azalırken bilişim teknolojileri elemanı açığı olacağını, ancak bu alanda çok az varlık gösteren kadınların ateş hattında olacağına dikkat çekti.

Ansal, “Tarlalarda robotlar yer alacak. Robotlar toprağın cinsine göre doğru ürünü doğru zamanda üretecek. Kimyasal kalıntıların olmasına izin vermeyecek. İnsan gücü tarafından üretilmeyecek üretim bu sayede sağlanacak. Butik üretimin önü açılacak. Bardak çanak masa sandalye gibi şeyleri evlerde üreteceğiz. Üretim eve girecek tüketici üretime aktif olarak katılacak” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral de, sanayi 4.0’ı “Ekonominin tamamının değişmesi” olarak tanımlayarak, “Türkiye bu geminin içine ya binecek ya binecek. Vizyonumuzu oluşturalım. Eğitimi değişime göre planlayalım. Okul döneminde eğitim yetmiyor. İş hayatında da değişik eğitimlerle kendimizi yenilemeliyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler