Soma A.Ş. patronu Alp Gürkan hakkında tutuklama talebi

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada mütalaasını veren savcı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan'ın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme başkanı Salih Pehlivan davayı 19 Haziran 2018 Salı gününe erteledi.

Yayınlanma: 26.03.2018 - 12:15
Abone Ol google-news

<video:948730>

301 kişinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasının 21. duruşmasında şirketin eski patronu Alp Gürkan’ın da tutuklanması istenirken, savcılık Eynez’deki madeni işleten Soma Kömürleri AŞ’nin işveren ve temsilcilerinin yalnızca “bilinçli taksir” nedeniyle cezalandırılmasını istedi. İşverenin önlem almayı düşünmemesinin “hayatın olağan akışına aykırı olduğunu” savundu. Avukatlar ve madenci aileleri, 33 sanığın da beraatini isteyen savcının mütalaasına “Adalet yine yılan gibi yoksulların çıplak ayağını ısırıyor” diye tepki gösterdi.

Gizli soruşturma

Duruşmada söz alan avukatlardan Can Atalay, Adalet Bakanlığı’nın fiili müdahalesiyle savcının hazır olmasına rağmen mütalaasını 1 yıl 2 aydır veremediğini kaydetti. Nergis Tuba Aslan, buna sanıkların isteği üzerine başlatılan sabotaj ve terör örgütleriyle iş cinayetini ilişkilendirmeyi amaçlayan “gizli soruşturmanın” neden olduğunu anlattı. Mahkeme heyeti, söz konusu soruşturmanın beklenmemesi yönünde görüş bildirdi. Savcılık, mütalaasında maden ocağındaki sorunların sahayı terk eden Park Teknik döneminde başladığını, Soma Kömürleri AŞ’nin sahip ve yöneticilerinin riskleri bilerek madeni devraldığını, bu nedenle ölümlerle illiyet bağı olduğunu vurguladı. İşveren ve temsilcilerince yangın tehlikesinin başlangıçtan beri öngörüldüğünü dile getirirken, ancak önlem almak istediklerini savundu. Ocakta kullanılan malzemelerin eski, ahşap ve plastik gibi yanıcı nitelikte olduğunu belirtti. Ancak bu yapısal sorunlardan denetçileri sorumlu tuttu. Kullanılmayacak haldeki eski gaz maskelerinden işvereni sorumlu tutmadı. Sahadaki vekillerine suç atfetti. Savcılık, Alp Gürkan, Can Gürkan, Hayri Kebapçılar ve Mustafa Yiğit’ten oluşan işveren ile Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı’dan oluşan işveren vekillerinin üst sınırı 22.5 yıl olarak açıklanan “bilinçli taksir” suçundan cezalandırılmasını istedi. TKİ denetçileri için yalnızca “taksir” suçunun karşılığı cezayı istedi. Tutuklu sanıklardan Ertan Ersoy’un tahliye edilmesini isteyen savcılık, olayın anlık değil sürece bağlı geliştiği, faciadan sonra yine yönetimi yürüttüğü gerekçesiyle şirketin eski patronu Alp Gürkan’ın tutuklanmasını istedi. Savcılık, tutuksuz yargılanan diğer 33 kişinin ise beraatini istedi. İddianamede 5’i tutuklu 8 kişi için “Olası kastla öldürme” suçundan 301 kez ve 20 ila 25 yıl, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyordu. Tutuksuz yargılanan 43 kişi hakkında ise, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 ila 15 yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyordu. Avukat Can Atalay, “301 işçinin ölümünü basit bir maliyet hesabı haline getirenlerin, işlediği suç insan öldürmedir. Akıllarındaki de olası kasıttır. Alp ve Can Gürkan’ın alacağı ceza önemli oranda düşüyor. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Madenci ailelerinin avukatlarından Nergiz Tuba Aslan, savcının olayın gelişimini çok iyi biçimde anlattığını ancak ceza istemeye geldiğinde “cimriliği” tuttuğunu dile getirdi. Aslan, “Çünkü işin ucunda sermaye var” diye konuştu.

Dava ertelendi

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 5'i tutuklu 51 sanığın yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, mütalaadaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyip, iş güvenliği için her türlü harcamayı yaptığını savunarak, tahliyesini istedi. Tutuklu diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi ve savunmalarını hazırlamak için ek süre istedi. Sanıklardan sonra söz alan avukatları da, savunma için ek süre talep etti.
Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Buna göre, mahkeme başkanı Salih Pehlivan davayı 19 Haziran 2018 Salı gününe erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Soma Davası 2 buçuk yıldan fazladır sürüyor. Davada 5’i tutuklu 8 kişi için "Olası kastla öldürme" suçundan 301 kez ve 20 ila 25 yıl, "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. Tutuksuz yargılanan 43 kişi hakkında ise, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 ila 15 yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy olmak üzere davada 5 kişi tutuklu yargılanırken; tutuksuz 45 sanığın isimleri ise şöyle: "Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Hayri Kebapçılar, Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, Maden Mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, Emniyet Teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal".

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon