Can Baba anıldı

Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel, ölümünün 16. yılında Datça'daki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Yayınlanma: 12.08.2015 - 18:19
Abone Ol google-news

Törene ailesi, yakınları ve sevenlerinin yanı sıra yazın ve düşün dünyasından çok sayıda isim katıldı. Törene katılanlar Can Yücel'i, Mehmet Aksoy tarafından yapılan "Can Taşı"nın başında ondan şiirler okuyarak andı. Datça Belediyesi ve Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi (UKKSA) işbirliğiyle gerçekleştiren anma töreninde konuşan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, "Halikarnas Balıkçısı Bodrum için ne ise Can Yücel de, Datça için odur. Can Baba, Datça'yı Datça yapan insandır. O'nun demokrasi ve emek mücadelesinde ne kadar yiğitçe bir duruş sergilediğini hepimiz biliyoruz. Ruhu şadolsun!" dedi. Törende Şair Nevzat Çelik'in Can Baba için yazdığı, "Can Baba'yı Uğurlarken" adlı şiiri de hep bir ağızdan seslendirildi. "Ben Can Yücel'i hapishanede tanıdım" diyen Nebil Özgentürk de, "O, olağanüstü anarşist bir ruha sahip şairdi. 10 yaşından 50 yaşıma kadar Can Yücel'in şiirleriyle büyüdüm” diye konuştu. Yücel'i için toplananlar Can Taşı'ndaki anma töreninin ardından hep birlikte Can Yücel'in Eski Datça'da bulunan "Canevi"ni ve Yücel Ailesi'ni ziyaret etti.

NE DEDİLER

Can Baba'nın ölüm yıldönümü için bir araya gelen sanatçı ve yazarlar, büyük şair için düşüncelerini şu cümlelere döktü.

NEVZAT ÇELİK (Şair) : Can Baba bizim kıymetlimizdir. O'nu kaybettiğimizde bir boşluk oldu. Can Baba onlardan biriydi. Kişisel olarak çok sevdiğim bir insandı. Yaşamının bütünüyle bir filozof, bir bilge kişiliği ile insanlara ulaştığını düşünüyorum.

NEVZAT METİN (UKKSA Kurucusu ve Yönetmeni) : Can Yücel, Örnek bir insan ve çok düzeyli ve kaliteli bir şairdir. Can Yücel'in anma etkinlirleri, ilçemizde ilk kez ilgi odağı haline gledi. "Can Baba'ya binlerce selam" başlığı adı altında, şiir, dinleti, söyleşi ve konserlerle O'nu anacağız. Bunu devrimci ve yurtseverlik görevi olarak niteliyoruz.

PROF. UMUR TÜRKER ( Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi) : Can Baba, yüreğinde insan sevgisi taşıyan, insanlığın, iyiliği, güzelliği, yükselmesi için yazan, sanat adına, üreten , çoğaltan, sade yaşamı ile ve içten söylemleri iel örnek bir insan ve çok düzeyli, kaliteli bir şairdir.

HÜSEYİN YURTTAŞ (Şair-Yazar) : Son zamanlarda, Yaşar Kemal, Fikret Otyam, gibi büyük sanatçılar kaybettik. Can Yücel, hapimizin çok sevdiği, duruşu çok sağlam, bütün olaylara ve durumlara ironik bir yönden bakan farklı bir şairimizde. Her konuda söylenecek çok sözü olan bir devrimciydi. O'nu bugün burada sanatçı dostları ile anmak, insanda hoş bir duygu uyandırıyor.

HİDAYET KARAKUŞ (Şair) : O'nun için yazdığı bir şiirin bir dizesi ile anmak istiyorum büyük ustayı: 'Üzüm yerkenr/ Can Yücel şiirleri okuyordum/Bir yandan/ ağzımda en eski tat/ Şaraba döndü birden/

NİHAT BEHRAM (Şair) : Can Yücel, Fikret Otyam, Yaşar Kemal ve diğer değerlerimiz... Bu insanların tamamı ülkemiz üzerinde yoğunlaşan karanlığa karşı ışık yürekli insanlardı. Bize o ışığı , o aydınlığı miras bıraktılar. Işıklar içinde yatsınlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler