Çarşı'nın pankartları kitap oldu

Çarşı gurubunun 1982'den beri pankartlarını yapan Erol Özdil (Dewe Erol), 35 yılın pankartlarını, eski tribün kavgalarını ve deplasman anılarını ” Çarşı” kitabıyla bir araya getirdi.

Yayınlanma: 09.11.2015 - 11:16
Abone Ol google-news

Beşiktaş semtinde bir grup 'mahalle delikanlısı'nın bir araya gelmesiyle başlayan ve milyonların sevgisini kazanan Çarşı gurubunun el emeği göz nuru pankartlarını hazırlayan Erol Özdil, “Bir yanımız Beşiktaş, diğer yanımız yanımız hayat ve tabii ki sokak hayvanları. Pankartlarda bunun dili.Pankartlarımız, çarşaftan, perdeden, kumaştan aramızda topladığımız birer liradan yapıyoruz. Bu kitapta bir yandan pankartlarımız yazım öyküsü, bir yandan dayanışmanın, dostluğun, mutluluğumuzun yaşandığı deplasman yolculuklardan, bıçkın delikanlılık dönemlerimizin tribün kavgaları da yer alıyor. Bunlar unutulmasın belgelensin diye bu kitabı hazırladım”dedi.

 

On beşlerden milyonlara

Beşiktaş Köyiçi'nde 1982 yılında önce 3-5 kişi ile başlayan daha sonra Fenerbahçe, Galatasaray'la tribün kapma savaşında kapalıda yer almak için “sabahlamalar” yapıldı. Bu “mahalle” delikanlılarından “Optik Başkan”, “Dewe Erol” , “Cüce Ayhan”, “İnci Baba Selim”, “Sarı Murat”, “Parlak Serkan”, “Cüneyt Yakışkan”, “Morgöz Selçuk”, “Kokarca Çene”, “Arap Ömer”, “Hacı Baba”, “Tekdiş”, “Mostra Kemal”, “Öküz Ömer”, “Kabataş Hakan”, Mestan, “Siirtli Veysel”, “Sarı Şenol”, “Camgöz, Ercüment”, Cem Yakışkan, Yumurtakafa Yılmaz'ın birlikteliği daha sonraki süreçte milyonlara ulaştı. Tribünlerde Dewe Erol'un hazırladığı yüzlerce pankart bir yandan yaşama Beşiktaşk katarken, diğer yandan da sosyal içerikleriyle sürekli gündeme damgasını da vurdu.

 

“Dewe Erol” üzerine

Çarşı gurubunun kurucularından Yılmaz Yılgın (Yumurtakafa), “ Dewe Erol, beş yüzü aşkın köy okuluna kitaplık, sokak hayvanlarının barınma ve beslenmesi için bini aşkın kulübe yaptıran, Van depremi nedeniyle atkı eylemi gibi tribünlerde görsel zenginliği ve farkı yaratan biri. Kitabıyla bir yandan ilk ağızdan Çarşı, pankartlar, deplasman öyküleri bugüne ve yarına taşınıyor. Kendisinin afişe olmayı sevmeyen, oldukça mütevazi bir arkadaşımız”

Halkın Takımı Beşiktaş sözcüsü Hakan Kirezci de “ Dewe Erol namıyla tanınan Erol Özdil , çArşı grubunun kurucusu, Çarşı'nın geleneksel "abilik" makamının asıl sahiplerinden biri. Tribünlerde gitgide yayılan koreografi adı altındaki kulüp destekli soytarılıklara ve pahalı dijital baskı pankartlara karşı, elle yazılmış her boydaki bez pankart geleneğinin en önde gelen temsilcisidir. Bu pankartlar sadece sıradan takıma destek pankartlarının dışına taşıp, nükleer santrallerden HES'lere, küresel ısınmadan hayvan haklarına, ırkçılıktan çocuk tacizlerine kadar tüm sosyal çarpıklıklara karşı mesajlar taşıyan görsel ve yazılı belgeler olarak tribün tarihine kaydedilmişlerdir. Kısaca söylemek gerekirse Dewe Erol özelde çArşı'nın genelde de futbolun unutulmaz figürlerinden biri olarak tarihe not düşülmüştür.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler