Çekilen birlik Barzani bölgesinde

ABD, Türkiye ve KBY yetkilileri dün bir toplantı yaptı, bir grup Türk askeri daha kamptan ayrıldı.

Yayınlanma: 22.12.2015 - 02:18
Abone Ol google-news

Türk askerlerinin Başika’dan çekileceğini açıklamasının ardından birliğin başında bulunan eski Musul Valisi Asil Nuceyfi, çekilmenin devam ettiğini söyledi. 19 Aralık’ta çekilmenin devam edeceğini açıklayan Dışişleri sessizliğini korurken, Nuceyfi dün ABD-Türk ve KBY yetkililerinin bir araya geldiğini söyledi. Nuceyfi, “Yeni mutabakata göre çekilmeye başladılar” dedi. Nuceyfi, Türk askerlerinin nereye çekildiğini ve ikinci çekilmenin ne zaman başladığını söylemeyeceğini belirtti. Nuceyfi, Türk askerleri ile birlikte ağır silahların da kamptan ayrıldığını belirterek, “TSK’nin eğitim verdiği Sünni güç kampı IŞİD’e karşı koruyacak güçte” dedi. Nuceyfi, Türk askerlerinin Irak’ta eğitim vermesi için dün ABD-Türk ve KBY arasında görüşme yapıldığını ve ardından da Bağdat ile dörtlü bir görüşmenin yapılmasını beklediğini belirterek, “Nereye çekilecekleri ondan sonra netleşecek” dedi.

‘Çekilme yok’

Bölgede görev yapan Iraklı Türkmen bir komutan da ikinci çekilme mutabakatının ardından bir grup askerin kamptan uzaklaştığını belirtti. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (KBY) Peşmerge Sözcüsü Jabar Yawar ise yeni bir çekilme olmadığını söyledi.


SON DURAKLARI ERBİL

Türkiye’nin aralık ayı başında Musul Başika’da Peşmerge ve ılımlı Sünni Arapları IŞİD’e karşı eğiten birliğin güvenliğini alması için takviye asker göndermesinin ardından yaşanan diplomatik gerginliğin ardından Türk birliği kamptan çekiliyor. Kampta, yalnızca olası bir IŞİD saldırısına karşı sınırlı sayıda personelin kalacağı dile getiriliyor. Bu unsurların dışındaki birliğin tamamına yakını Irak’ın kuzeyindeki IKYB kontrolünde olan bölgeye intikal etti. Bu intikalden sonra birliğin Türkiye’ye dönüp dönmeyeceği, nereye konuşlanacağı konuları ise belirsizliğini koruyor. Bu konuda Barzani’nin IŞİD ve PKK tehdidi nedeniyle Türkiye ile birlikte hareket ettiği, Bağdat yönetiminin Türkiye ve ABD ile yaptığı temaslarının nihai konuşlanma açısından belirleyici olacağı belirtiliyor. Ayrıca, Başika’dan ayrılan birliğin Erbil yakınlarında konuşlanacağı iddia edildi.

 

GÜNDEM BAĞIMSIZLIK

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) önceki günkü toplantısında bağımsızlık referandumu için hazırlık yapılması talimatı verdi. Erbil merkezli Rûdaw’a konuşan KDP yetkilisi Aras Haso Mirhan, toplantının ana gündemlerinden birinin bağımsızlık olduğunu, Barzani’nin referandum için diğer partilerle görüşmeye başlanmasını istediğini bildirdi. Mirhan, önümüzdeki günlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile önemli bir toplantı yapılacağını, daha sonra diğer partilerle de bir araya gelinerek atılacak adımların konuşulacağını aktardı. Aralık başında Suudi Arabistan Kralı Salman’la görüşen Barzani’nin “Bağımsızlık ilan etsek karşı çıkmazlar” dediği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler