Cemevi seferberliği

CHP yönetiminin aldığı kararın ardından belediye meclisleri birbiri ardına kararlar almaya başladı.

Yayınlanma: 05.02.2015 - 23:16
Abone Ol google-news

CHP Genel Merkezi’nin cemevlerini ibadethane olarak kabul edilmesi yönündeki kararının ardından CHP’li belediyeler harekete geçti. CHP’li Adana Çukurova Belediyesi konuyla ilgili çalışma başlatırken Mersin’de de CHP’li Mezitli ve DBP’li Akdeniz belediyeleri cemevlerini ibadethane olarak kabul etti.

Adana’nın CHP’li Çukurova Belediyesi, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması için harekete geçti. Türkiye’nin en büyük cemevinin 16 Kasım’da Çukurova’da hizmete girdiğini vurgulayan CHP’li Belediye Başkanı Soner Çetin, “Yapımı yılan hikâyesine dönen cemevini bitirmek bize kısmet oldu. Bu güzel adımı kapsamlı ve önemli bir adımla geliştirmek istiyoruz. Alevi-Bektaşi yurttaşlarımız cemevlerine ibadethane statüsü kazandırılması konusunda çok hassas. Onların bu hassasiyetine cevap vermemiz, onları anlamamız gerekiyor” dedi. Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması talebi, gerekli çalışmaların yapılması için ilgili komisyona havale edildi.

 

Oybirliğiyle kabul edildi

Mezitli Belediye Meclisi’nin şubat ayı toplantısında cemevlerinin ibadethane olarak tanınması teklifi CHP, MHP ve AKP gruplarının oybirliği ile kabul edildi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,
“Önerinin meclisimizde bulunan tüm siyasi grupların ortak kararı olarak oybirliğiyle kabul edilmesi bizlere gurur verdi. İnançlara ve ibadete saygı kapsamında atılan bu dev adım, toplumumuzun
her kesiminden aldığı destekle önüne gelen tüm engelleri aşarak amacına ulaşacaktır” dedi. DBP’li Akdeniz Belediye Meclisi de, cemevlerinin ibadethane statüsünde tanınması yönünde karar aldı. Oy çokluğuyla alınan karar, yerel yönetimlerin diğer ibadethanelere yapılan bakım- onarım, temizlik gibi katkılarının cemevlerine de sunulmasına yasal zemin yaratacak. Ayrıca, Akdeniz Belediyesi, ilçede bir cemevi yapılması durumunda cemevinin elektrik, su ve benzeri ihtiyaçları için kaynak aktaracak.

Alevi örgütleri da kararı memnuniyetle karşıladı. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı dede Hasan Kılavuz, “Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması konusunda pratik adımlar atılırsa seviniriz. Gecikmiş bir karar ama iki belediye meclisini de cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Toroslar’da cemevimiz var, arazisi belediyeye ait, 3 yıllık kira sözleşmesi var. Tarsus’ta cemevimiz var, arazisi belediyeye ait, 24 yıllık kira sözleşmemiz var. Yarın bir gün sözleşme bozulursa belediyenin arsasını geri istemesi riski var. Bu nedenle belediyelerden bu yönde de adım bekliyoruz” dedi.

CHP’li Kırklareli Belediyesi de dün cemevlerini ibadethane olarak tanıdı. Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, “Cemevlerinin ibadet yeri sayılması önerisine, inancımız ve insan haklarına bakış açımız gereği olumlu bakıyoruz. Öneri bir arkadaşımız hariç diğer tüm meclis üyelerimiz tarafından kabul edildi. Artık Kırklareli’ndeki cemevleri ibadet yeri sayılacaktır. Cemevlerine, su faturalarıve temizlik gibi birçok konuda desteklerimiz olacak. Nasıl camilerimizin temizliğini yapıyorsak, cemevlerinin de yapacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon