Cemevi'nde sabaha kadar nöbet

Gezi Parkı direnişleri sırasında polisin attığı biber gazı kapsülünün başına gelmesi sonucu ağır yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan 9 aylık yaşam mücadelesini kaybetti. Berkin'in cenazesi, otopsinin ardından Okmeydanı Cemevi'ne getirildi. Cenazesi yarın Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Cemevi önünde yüzlerce kişi sabaha kadar nöbet tutacak.

Yayınlanma: 11.03.2014 - 17:49
Abone Ol google-news

Gezi Parkı gösterileri sırasında polisin attığı biber gazı kapsülü ile başından vurularak ağır yaralanan ve 269 gündür Okmeydanı Eğitim ve Araştırma hastanesinde yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veren 15 yaşındaki Berkin Elvan, bu sabah 07.00’de yaşamını yitirdi. Berkin Elvan’ın ailesine destek için hastanede önünde bekleyen ve nöbet tutan gruba polis biber gazı ve boyalı mermi ile müdahale etti.

Berkin Elvan'ın cenazesi geldi, ailesi sinir krizi geçirdi - VİDEO

Polisin attığı biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu Ramazan Apaydın gözünün üstünden , Perihan Deniz ise ayağından yaralandı. Oğlunun yaşamını yitirmesinin ardından ağıtlar yakan anne Gülsüm Elvan, oğlunun ölümünden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sorumlu tutarak “Benim kuzumu Alllah almadı, Tayyip Erdoğan aldı. Benimde kafama kuruşun sıkın oğlumun yanına yollayın” diye ağıt yaktı.Berkin Elvan için bugün saat 12.00’de Okmeydanı Cemevi’nde tören düzenlenecek, ardından saat 15.00’te Şişli Meydanı’ndan Feriköy mezarlığına yürüyüş yapılacak ve Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Gezi Parkı direnişinde, 16 Haziran 2013’te sabah saatlerinde evinden bakkala ekmek almaya gittiği sırada polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan, Berkin Elvan 9 aylık yaşam mücadelesini kaybetti. Berkin Elvan’ın ölüm haberi, twitter adresi üzerinden “Halkımıza: Saat 07.00 B.E’yi evladımızı kaybettik. Başımız sağolsun” şeklinde duyuruldu. Elvan’ın ölüm haberinin ardından yüzlerce kişi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek aileye destek verdi. PERPA Ticaret Merkezi’nin önünde de çok sayıda çevik kuvveti polisi ile , panzer ve akrep denilen zırhlı araçlarla olağan üstü güvenlik önlemi alındı. Elvan’ın cenazesi Cumhuriyet Savcısının incelemesinin ardından hastane morgundan Okmeydanı Cemevi’ne ait cenaze aracı ile alınarak Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldü. Bu sırada sinir krizi geçiren anne Anne Gülsüm Elvan oğlunun ölümünden Başbakan Erdoğan’ın sorumlu olduğunu belirterek “Benim kuzumu Alllah almadı, Tayyip Erdoğan aldı. Vay kuzum anan kurban olsun sana bu sefer de dayanacaktın. Bu acıya ben nasıl dayanırım Berkin. Bir kurşun da bana sıksınlar, yanına yollasınlarlar” diye ağıt yaktı.

 

Binlerce kişi Okmeydanı’nda

Elvan’ın cenazesi otopsisinin tamamlanmasının ardından saat 15.00 sıralarında Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak Cemevi aracıyla Okmeydanı’na götürüldü. Berkin’in cenazesi ATK’dan çıkarılırken, çok sayıda kişi “Berkin Elvan onurumuzdur”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı. Cenaze daha sonra Okmeydanı Cemevi’ne getirildi. Okmeydanı Anadolu Kahvesi’nde cenaze aracından alınan Berkin’in cenazesi binlerce kişinin arasında omuzlara alınarak sloganlarla Cemevi’ne getirildi. Cemevi önünde yüzlerce kişi sabaha kadar nöbet tutacak.

 

Hastane önünde bekleyen gruba müdahale

Berkin Elvan’ın cenazesinin Adli Tıp’a götürülmesinin ardından hastane bahçesinden bekleyen kalabalık grup ile hastane çevresinden geçen polisler arasında gerginlik yaşandı. Polisin küfür ettiğini ileri sürene gruptakiler tepki gösterirken, kalabalık arasında kalan polisler hastaneye biber gazı ve boyalı mermi attı. Polisin attığı gaz küpsülünün gözünün üstüne isabet etmesi sonucu Ramazan Apaydın ile Perihan Deniz ayağından yaralandı. Hastane önünde bekleyen yüzlerce kişi polisin saldırısın protesto ederek “Katil polis hesap verecek” sloganları attı. Kalabalıktan bazı kişiler, gruptakileri sakinleştirmeye çalıştı. Trafiğin açılmasının ardından polis araçları bölgeden ayrıldı. Olaylar E-5 karayoluna da sıçradı. E-5’ten geçen polis araçları taşlandı. Bu sırada bir polis aracından uyarı amacıyla havaya ateş açıldı. Hastanede olan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise polisin müdahalesine tepki göstererek “İnsanlar son derece sessiz şekilde bekliyorlardı. Ortama büyük bir sessizlik hakimdi. Bu sırada hastanenin karşısında bulunan otoparka bir çevik kuvvet arabası geldi. İnsanlar o yöne doğru gidip, polise tepki gösterdiler. Bir arbede yaşandı. Polis de gazı hiç sakınmadı. Yine kontrolsüz müdahale ettiler” dedi.

 

Umudun çocuğu Elvan

Adli Tıp Kurumu girişindeki bahçe duvarının demirine Berkin Elvan’ın fotoğrafı ve “Umudun çocuğu Berkin Elvan” yazılı pankart asıldı, grup “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganları attı. Elvan’ın cenazesi Cemevi’ne ait bir cenaze aracıyla kuruma getirildi, bu sırada binaya girmek isteyen iki avukat görevliler tarafından içeriye alınmayınca burada bekleyen grup ile görevliler arasında tartışma yaşandı. Avukatlar daha sonra binaya alındı. Ailenin avukatı Evrim Deniz Karatana’nın da otopsiye girdiği belirtildi. CHP Milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Melda Onur, Müslim Sarı, Mahmut Tanal, Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner ve Süleyman Çelebi de yetkililerden bilgi almak için ATK’na geldi.

 

Timsah gözyaşları

ATK’na gelen CHP Denizli milletvekili İlhan Cihaner, burada gazetecilere yaptığı açıklamada “Berkin’in direnmesi için uzun süre bekledik. Ancak bu sabah yaşamını yitirdi. Olayın sorumlusu bu emri verenler ve uygulayanlardır. İktidarın söyleyeceği ve atacağı her adım timsah gözyaşından başka birşey değildir. Başbakan, Berkin’i vuran palisleri kahraman ilan etti. İkramiye ile ödüllendirildi. Bu olay tamamen siyasi iktidarın sorumluluğu altındadır. Kamuoyunun duyarlılığı ile bu emri verenler ve uygulayanlardan hesap sorulacaktır” dedi. Süleyman Çelebi de “Bu katliamın sorumlusu devlettir. Er yada geç bu saldırıyı yapanlar hesap verecektir” diye konuştu.

 

Vali Mutlu’ya tepkiler

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da twitter hesabı üzerinden B.E’nin ailesine başsağlığı diledi. Mutlu “Hayata tutunmak için uzun süre mücadele eden B. E’yi kaybettik. Allah’tan rahmet, muhterem ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim” diye yazması tepkilere neden oldu. Sosyal medyada, AKP iktidarı ve Vali Mutlu eleştirilere neden oldu ve “B.E sizin yüzünüzden öldü, bir can daha öldürdünüz farkında mısınız? Bir B. daha ölsün diye mi gaz atıyorsunuz hastane önünde bekleyenlere?Gencecik bir çocuğu devlet eliyle kaybettiniz, tebrik ediyoruz” şeklinde mesajlar yazıldı. Bu arada Berkin Elvan’ı vuran polislerin bulunmaması üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, duruşmaları “boykot” edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler