Çetinkaya'dan Alevilere ayrımcılık iddiası

Çetinkaya mağazasının işe alacağı kişiye “Alevi misin” sorusu sorduğu iddialarının ardından Cumhuriyet, olayı yaşayan 19 yaşındaki D.Y ve ailesine ulaştı.

Yayınlanma: 03.04.2016 - 09:27
Abone Ol google-news

Sivaslı ve Alevi olduğunu söyleyen D.Y. “Alevi misin?” diye sorulduğunda şaşırdım. Bu sorunun
ardından annem, genel merkezden bir yetkili ile görüştü. Onlar, şubede çalışan o kişi adına özür diledi. Bana bu soruyu soran kişi hakkında o çalışan hakkında gerekenler bir an önce yapılmalı” dedi. D.Y yaşadıklarını şöyle özetledi:

“Tuğba Hanım diye biri ile görüştüm. Zücaciye bölümüne kabul edildiğimi, Bakırköy’deki mağazaya gitmem gerektiği, evrakım konusunda da o mağazadakilerin bilgi vereceğini söyledi. Oraya gittiğimde Sevda Hanım diye biri ile görüşmeye girdim. ‘Nerelisin’ diye sordu. ‘Sivaslıyım’ dedi. ‘Alevi misin? Sana genel merkez görüşmesinde bunu sormadılar mı?’ dedi, şaşırdı. İş başvurum onaylanmıştı ama bu sorunun ardından ‘İstenen evrakı WhatsApp’tan gönderirler’ dedi, sonrasında evrak falan istemediler. O an ne tepki vereceğimi bilemedim. İşe alınıp alınmamam değil, bu ayrımcılık üzdü beni.”

Anne H.Y. ise olayın ardından uykularının kaçtığını vurgulayarak, “Bir insan işe alınırken işi yapabilir mi, hırsız mı, bombacı mı bunlara bakılır. Kimliği sorgulanmaz” diye konuştu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) eski Kültür Sanat Sekreteri Erdal Yıldırım ise Alevilerin bu tür ayrımcılığa maruz kalmasının nedenini AKP iktidarı olduğunu belirtti. Olayın ardından Çetinkaya yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, iddiaların asılsız olduğu belirtildi.

Çetinkaya mağazasından açıklama
 
Gazetemizde bugün yayımlanan “Alevileri çıldırtan ayrımcılık” başlıklı haberde, Çetinkaya mağazasına iş başvurusunda bulunan D.Y’nin, “İş görüşmesinde bana ‘Alevi misin?’ diye sordular” şeklindeki açıklamalarına yer verilmişti. D.Y’ye soruyu soran mağaza yetkilisi Sevda G.’nin de Alevi olduğu, genç kıza yakınlık duyduğu için böyle bir sorduğu ve olayın bir yanlış anlamadan kaynaklandığı öğrenildi. 
 
Çetinkaya mağazası da habere ilişkin yaptığı yazı açıklamada, çok sayıda Alevi çalışanlarının olduğu ve iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, “Çetinkaya mağazaları olarak ırkçı, dini ayrımcılığa toleransımız yoktur. Bizim için insan ve aile tüm değerlerin üstünde gelir. Çetinkaya ailesinde her dinden ve ırktan vatandaşımız çalışmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler