Trabzon hafızasını yitiriyor

4 bin yıllık kentin tarihi, kentsel dönüşümle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Yayınlanma: 06.07.2018 - 20:55
Abone Ol google-news

Trabzon’da Tabakhane Vadisi’nde bir süredir devam eden kentsel dönüşüm çalışması nedeniyle birçok tarihi eser, daha ortaya çıkartılmadan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği, acilen önlem alınması için Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurarak tarihi su kemerleri, şapel kalıntıları, kaya mezarları, sunaklar, pagan dönem kalıntılarının onarılamaz biçimde zarara uğrama tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Eruz, 15 ve 21 Haziran’da Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne acil koruma başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Tabakhane Vadisi’nde yürütülen dolgu ve düzenleme çalışması ile bilinen bazı eserlerin yok olduğunu, bir kısmının zarar gördüğünü anlatan Eruz, ortaya çıkartılması gereken çok sayıda tarihi eserin de üstünün kapatıldığını belirtti. Eruz, “Tabakhane Vadisi, Mumhaneönü ve Pazarkapı’da kentsel dönüşüm adı altında yüzlerce ev yıkıldı. Trabzon’un binlerce yıllık tarihinin ortaya çıkartılması ve mevcut eserlerin korunması için bir fırsat ortaya çıkmış oldu. Ancak yeni yapılaşma başlatıldı. Vadi düzenlemesi adı altında mevcut eserler zarar gördü, ortaya çıkarılabilecek eserlerin belki de ebediyen üstü örtüldür” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler