Fener Bilal Erdoğan'a verilmişti: Liman arkası da gitti

Zonguldak Fener Mahallesi’ndeki arazinin Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜGVA’ya verilmesinin ardından bu kez de kentlinin nefes aldığı liman arkası arazisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edildi.

Yayınlanma: 21.07.2018 - 21:18
Abone Ol google-news

24 Haziran seçimlerinin ardından emeğin başkenti Zonguldak’ta birbiri ardına tartışma yaratan tahsisler yaşanıyor. Fener Mahallesi’ndeki kamu arazisinin Bilal Erdoğan’ın oğlunun yönetiminde olduğu TÜGVA’ya verilmesinin ardından bu kez de kentlinin gezi yolu liman arkasının bir bölümü ani bir kararla Sahil Güvenlik Komutanlığı’na verildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “70 yıldır Zonguldaklının soluk aldığı gezi yolunun demir kapılarla kapatılması ve hiçbir açıklama yapılmamasının arkasında sır perdesinin kaldırılması için girişimlerde bulunduk. Zonguldak’ta herkes liman arkasının halka kapatılıp kapatılmayacağını soruyor. Bu konuyu tahsisi gerçekleştiren Valimiz Ahmet Çınar’la haftaya görüşeceğim” diye konuştu.

İlk önce TÜGVA...

Zonguldak’ın cennet köşelerinden sit alanı kapsamında bulunan Fener Mahallesi’ndeki arazi Temmuz ayı başında Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nca (TTK) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlunun yönetiminde bulunduğu TÜGVA’ya (Türkiye Gençlik Vakfı) alelacele tahsis edildi. Fener Mahallesi sakinlerinin tüm itirazlarına rağmen kentin en değerli yerlerinden birisi aylık 3 bin 500 TL düşük bir rakama siyasi iktidara yakınlığıyla bilinen vakfa verildi.

Şimdi de liman arkası

Fener Mahallesi’ndeki tartışma sürerken bir gelişmede bu bölgeyle bitişik liman arkasıyla ilgili yaşandı. Liman arkası Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından demir kapıyla kapandı, bölgeye giriş yasaklandı. Aynı bölgedeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait binada komutanlığa tahsis edildi.

‘Sır perdesi kaldırılsın’

CHP’li Yavuzyılmaz, askeri yetkilelerle yaptığı görüşmenin ardından halkın büyük tepkisini çeken gelişmeyle ilgili Cumhuriyet’e konuştu. Yavuzyılmaz şunları söyledi: “Sahil Güvenlik Komutanı vekili ile görüştüm. Halka kapatılan alanın tahsisini Zonguldak Valiliği yapmış. Bende olaydan buraya demir kapının konulmasından itibaren haberdar oldum. 1 adet sahil güvenlik botu ve 30 personel bulunuyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlandığından itibaren kendi bulunduğu bölgelerde özel güvenlik bölgeleri oluşturuyorlar. Bu doğrultuda bazı güvenlik tedbirlerini alıyorlar. Bizim gezi yolu olarak kullandığımız bu ortak alanda liman arkasında geziyorduk. Geçtiğimiz bir aylık periyot içerisinde tahsis gerçekleştirilmiş. Bu tahsisle birlikte kendilerinin demir kapılarla kapatmakta zorunlu olduklarını söylediler. Bu Valiliğin kararıdır, valimizi ziyaret edeceğiz. Bu konu siyasi bir konu değildir. Sahil Güvenlik personelimizin güvenliği halkımıza aittir, başımızın tacıdırlar. Ancak burada özel güvenlik bölgesinin oluşturulmasına gerek yoktur. Bu düşüncelerimizi valimizle paylaşacağız. Bir diğer konu TTK’nın liman arkasında bulunan 2 katlı binanın da sahil güvenlik komutanlığına verilmesi. Şimdi halk TTK’nın liman arkasındaki iki katlı binasının önünden de araç ve yaya geçişinin engellenip engellenmeyeceğini düşünüyor. Bu olursa liman arkası tamamen halka kapatılmış oluyor. Sahil Güvenlik Komutanlığımız’la bu konuyu da görüştük. Bize ‘mevzuat gereği hangi talimat gelirse o talimatı uygulamakla yükümlü’ olduklarını söylediler.”

Liman arkasına giriş yasak

'Anılar mekansız'

Kentte büyük tartışma ve tepki yaratan gelişmenin ardından Zonguldaklı hukukçu, yazar Baha Çıtakoğlu, liman arkasının halka kapatılmasıyla ilgili duygu dolu bir mesaj paylaştı: “Ne üzücü... Babamla gidip ilk yüzme deneyimi yaşadığım yer. Denizle tanıştığım nokta. Doğa kendini aşındırıp değiştirmediyse bugün bile elimle koymuş gibi bulacağım kayalarla çevrili küçük doğal bir havuzcuktu liman arkasında içine atladığım. Tanıdıklarımızı yitiririz, insansız kalır anılar.. Bu da, anıların mekansız kalması...”

Yargıya taşındı

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Fener Mahallesi’ndeki arazinin TÜGVA’ya verilmesini yargıya taşıdı. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan HKP, TÜGVA Genel Başkanı İsmail Emanet, TÜGVA Zonguldak İl Temsilcisi Murat Yılmaz, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Hazine Müsteşarlığı ve Daire Başkanı Ömer Cihan, Bakanlık ve MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem hakkında “görevi kötüye kullanma, görevinden kaynaklı kişi ve kurum kayırma, bilerek ve isteyerek kamu zararına sebep olmak, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak nitelikli dolandırıcılığa neden olmak ve nüfuz ticareti”nden dolayı suç duyurusunda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler