2017'de 207 çevreci katledildi

Dünya genelinde geçen yıl 200’ü aşkın çevre-toprak aktivistinin katledildiği açıklandı.

Yayınlanma: 25.07.2018 - 00:01
Abone Ol google-news

Çevreci cinayetlerinin en çok görüldüğü bölge Latin Amerika. Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarında, yerlilerin yaşadığı bölgelerde geçen yıl 57, Kolombiya’da 24, Meksika’da ise 15 aktivistin katledildiği belirtiliyor. Asya bölgesinde ise kanlı bilançoda ilk sırada Filipinler var. Geçen yıl 48 aktivistin öldürüldüğü, bunun bir önceki yıla göre yüzde 71 artışı ortaya koyduğu vurgulanıyor. Afrika kıtasında ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 12 aktivist cinayete kurban gitti. Çoğunun kaçak avcı, yasadışı madencilere yönelik mücadele sürdürdüğüne işaret ediliyor

Dünya genelinde geçen yıl 200’ü aşkın çevre-toprak aktivistinin katledildiği açıklandı. Cinayetlerin çoğu Amazon bölgesinde gerçekleşti. Britanya merkezli Global Witness insan hakları örgütünün 22 ülkede yapılan araştırma sonuçlarına göre yayımladığı rapor, geçen yılın çevre-toprak hakları konusunda mücadele edenler için 2012’den bu yana en ölümcül dönem olduğunu gözler önüne serdi. Toprakların dev tarım, petrol sahaları için açılmasına, ormanların yağmalanmasına, ağaçların kesilmesine, maden ocağı projelerine karşı duran 207 aktivistin öldürüldüğü raporda yer aldı. Bunun her hafta yaklaşık dört toprak-çevre aktivistinin yaşamını yitirdiği anlamına geldiğine dikkat çekildi. Raporda, gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmininde de bulunuldu. Raporda yaklaşık 50 cinayetin arkasında ise polis, asker gibi devlet bağlantılılı çevrelerin olduğuna yönelik kanıtların bulunduğu iddiası aktarılıyor.

CESUR YÜREKLER

Antalya ve özellikle Finike yöresindeki taş-mermer ocaklarına karşı açtığı davalarla tanınan Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çifti 9 Mayıs 2017’de Kızılcık Yaylası’ndaki evlerinde öldürülmüşlerdi. Olaydan kısa bir süre sonra yakalanan Ali Yamuç, cinayetleri mermer şirketinden birilerinin azmettirmesi sonucu işlediğini itiraf etmişti. Yamuç cezaevinde şüpheli bir şekilde ölmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler