Rize’de sel felaketi... Belediye Başkanı: Allah'ım yardım et batıyoruz

Rize'de dün etkili olan şiddetli yağış bugün de devam ederek sele dönüştü. Merkeze bağlı Muradiye beldesinde, taşan dere beldeyi su altında bıraktı. Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, sosyal medya hesabından “Allah’ım yardım et batıyoruz” paylaşımında bulundu. Bölgeye çok sayıda AFAD ve iş makinesi gönderildi. Meteoroloji, Rize, Ordu ve Samsun'un bazı ilçeleri için 'acil' taşkın uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 02.08.2018 - 11:21
Abone Ol google-news

<video:1043827>

Rize’de dün sabahtan bu yana etkili olan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Rize’nin Kalkandere ilçesinde Salarha beldesine bağlı Güzelyurt köyünde ve Güneysu ilçesine bağlı Yukarı Islahiye mevkiinde insanların taşan dere suları ve bölgede yaşanan heyelanlar nedeniyle evlerinden çıkamayarak mahsur kaldığı öğrenildi. Bölgeye kurtarma çalışmaları için AFAD ve Belediye ekipleri hareket etti.


<haber-dikey:1043826,86082>

 

Rize'de şiddetli yağışa bağlı olarak bazı dereler taştı. Merkeze bağlı Kömürcüler köyündeki dere, şiddetli yağış dolayısıyla taştı. Derenin taşması sonucu Muradiye beldesi ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı sağlayan yol trafiğe kapandı. Bazı araçlar akıntıya kapılarak sürüklendi, bazıları ise su altında kaldı.

"BÖYLE BİR FELAKET İLK DEFA OLUYOR"

Habertürk TV'ye bağlanan Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, "İnanılmaz durumdayız şu anda. Sel taşkınları devam ediyor.Herhangi bir can kaybı yok. Zor bir durum yaşıyoruz. Yukarılara doğru ulaşmaya çalışıyoruz, merkezde çalışmalarımız devam ediyor. Böyle bir felaket ilk defa oluyor. Ulaşamadığımız yerler var." açıklamasında bulundu.

Başkan Balcı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise “Allah’ım yardım et batıyoruz” ifadesini kullandı.

METEOROLOJİ'DEN 'ACİL' UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan son verilere göre bugün akşam saatlerine kadar Rize için acil taşkın uyarısı yapıldı.
 
Meteoroloji Rize için bir uyarı daha verdi. Meteoroloji Genel Genel Müdürlüğü sitesinden servis edilen uyarıda ‘’ Son gerçekleşen yağışlar ve RADAR'dan elde edilen görüntüler dikkate alındığında önümüzdeki saatlerde Rize Merkez, Güneysu ve Kalkandere ilçelerinde ani taşkın riski bulunmaktadır. Dere yatağında bulunan köprü ve menfez çevrelerinde meydana gelebilecek taşkınlara karşı ilgili kurum, kuruluşlar ve vatandaşlarımızın hazırlıklı ve dikkatli olması önem arz etmektedir’’ ifadelerine yer verildi.  

Öte yandan Meteoroloji'den yapılan hava tahmin raporunda, önümüzdeki saatlerde Samsun'un Terme ve Ordu'nun Ünye ilçelerinde ani taşkın riski bulunduğundan dere yatağında bulunan köprü ve menfez çevrelerinde meydana gelebilecek taşkın, ani sel, su baskını ve sele karşı ilgili kurum, kuruluşların hazırlıklı ve dikkatli olması uyarısı yapıldı. 

 

<video:1044053>

ORTA VE DOĞU KARADENİZ KIYI İLLERİNDE ŞİDDETLİ YAĞIŞLARA DİKKAT

Halen Orta ve Doğu Karadeniz’de (Samsun’un doğusu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) aralıklarla devam eden sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yarın (02.08.2018 Perşembe) ve Cuma (03.08.2018) günleri etkisini ve şiddetini artıracağı tahmin ediliyor.

Bölgede Perşembe ve Cuma günleri görülecek yağışların, 48 saatlik süre zarfında Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illerinde (Samsun'un doğusu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) yerel olarak bazı il ve ilçelerde toplamda 100-200 kg/m2 yağış bırakacağı tahmin edildiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım ve heyelan riski gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısı yapıldı. 

FABRİKA SULAR ALTINDA KALDI, İŞÇİLER SON ANDA KURTULDU

Rize'de şiddetli yağışın sele dönüştüğü Anbarlık köyünde, Çaykur'a ait yaş çay fabrikasını su bastı. Bu sırada büyük panik yaşayan işçiler kaçarak son anda fabrikayı terk etti. Sel sularının araçları sürüklediği fabrikada üretim durdu. Fabrikanın depolarına da giren sel suları, kuru çayları sürükledi. Çaykur Genel Müdürü Vekili Yusuf Ziya Alim, bölgeye giderek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

VALİ BEKTAŞ'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan, Rize Valisi Erdoğan Bektaş yazılı açıklamada bulundu. Bazı yollarda heyelan nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandığını belirten Vali Bektaş, şunları kaydetti:

"Dünden bu yana ilimizde sağanak yağışlar sonucu, bazı dere yataklarında taşkınlar, menfez ve köprülerde tıkanmalar, ayrıca bazı bölgelerde de heyelanlar meydana gelmiş, zarar gören yollarda ulaşımda aksamalar yaşanmıştır. Meydana gelen bu olumsuz koşullar nedeniyle, bazı vatandaşlarımız bulundukları bölgede mahsur kalmıştır. Mahsur kalan vatandaşlarımızın, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İl Özel İdare, UMKE ve diğer ekiplerin zamanında müdahalesiyle kurtarılmış, herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Zarar gören alanlarda hayatın normale dönmesi için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız koordinasyon içerisinde çalışarak olayların tümüne müdahale etmiş olup, bundan sonra bölgemizde aşırı yağışların devam etmesi dikkate alınarak, ekiplerimiz hazır halde bekletilmektedir."

SEL BÖLGESİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Rize'de sel bölgesi Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından drone ile görüntülendi. Görüntülerde, dere yataklarına inşa edilen evlerin zemin ve bodrum katlarında hasar oluştuğu görüldü.



MMG: DERE YATAKLARI İŞGALDEN ARINDIRILMALI

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Denetleme Kurulu Başkanı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, Karadeniz'de her yıl yaşanan benzer afetlere karşı bilimsel çözümler üretilerek önlemler alınması gerektiğini belirtti. Ekşi, şöyle dedi:

"Küresel iklim değişimleri bölgemizde ani yüksek debili yağışları tetikliyor. Yaşanan sel ve heyelanlar doğaya meydan okuyan, mühendislik ve mimarlık biliminin en temel kurallarına sırtını dönen yanlış şehirleşme modelinin sonucudur. Yaşanan sel felaketleri derelerin kendi yatağını aradığını, dereye rağmen yapılaşmanın zor olduğunu, olamayacağını ortaya koyuyor. Yerel yönetimler ve hükümetimiz artık ciddi bir kentsel dönüşüm ve şehircilik anlayışını ortaya koymalıdır. 'Oldubitti' şeklindeki şehircilik anlayışından vazgeçilmeli. Dere yatakları işgal ve yapılaşmadan mutlaka arındırılmalıdır. Bölge insanı bu yaşananlara mahkum değil. Burada akıl tutulması var. Her yıl yaşanan sel ve heyelanlar kabul edilemez. Radikal kararlar alarak hayata geçirilmeli. Herkes bu yaşananlara sırtını döndüğünde bu acıları her yağışta yaşarız. Dere yatakları daraltmış, su neredeyse kanaldan akıyor. Malzeme geliyor, köprü ve menfezleri tıkıyor. Su nehir yatağında özgürce akmalı. Bunu sağlayacak politikalar üretilmeli. Vatandaş bilgisizlik, hırs veya rant amaçlı yapılar inşa etmek istese de kamu, düzenleyici kurum olarak izin vermemelidir. Burada birilerinin canı yanabilir ama bunu gelecek adına ortaya kararlılıkla koymak lazım."

AKP'LİLER İNCELEME YAPACAK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turan ve AKP Milletvekili Osman Aşkın Bak, sel bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Rize'ye gidecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler