Kurulun üç kez uyarmasına rağmen 5 yıldır Atatürk heykelini unutmuşlar

Sarayburnu’ndaki tarihi Atatürk heykelinin bakımsız görüntüsünün altından 5 yıllık bir ‘unutkanlık’ çıktı.

Yayınlanma: 30.08.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi’nin İstanbul Sarayburnu’nda bulunan 3 Ekim 1926’da Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılan ilk Atatürk anıtını uyarılara karşın bakımsız bıraktığı ortaya çıktı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 2015’ten bugüne 3 kez yazı yazarak anıt-heykelin çevresiyle beraber bakımının yapılarak korunmasını istemiş.

2004 yılında Marmaray Projesi nedeniyle Atatürk heykelinin de içinde bulunduğu Sarayburnu Parkı’nın bir kısmı metal perdelerle kapatılmıştı. Projenin 29 Ekim 2013’te tamamlanmasına ve hizmete girmesine rağmen Atatürk anıtının çevresinin hâlâ metal perdelerle kapalıydı. Heykeli çeviren metal perdeler geçen günlerde kaldırıldı. Anıt ve çevresi zarar görmüş.

Şu anda da bakımsız halde duruyor. Heykel ve zarar gören çevresi için İBB çalışma başlattı.
Ancak anıt ve çevresine ilişkin gerçek Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yolladığı maille ortaya çıktı. Soylu, Sarayburnu Parkı ve Çevre Düzenleme Projesi’ne ilişkin Ağustos 2018’e kadar bir işlem yapılmadığını belirterek İBB ve Fatih Belediyesi’nden söz konusu alana ilişkin düzenlenme yapmasının istenip istenmediğini sordu. Bakanlığa bağlı İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden gelen yanıtta 2014 yılında anıtın korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine ve anıta ilişkin bir restorasyon projesi hazırlanmasına karar verildiğine dikkat çekildi.

Kurul “alana ilişkin kentsel tasarım projeleri uygulanıncaya kadar da alanın anıtın çevresiyle beraber bakımının ilgili belediyesince yapılmasına” karar verdi. 2014 yılında verilen bu kararın uygulanması için kurul Haziran 2015’te, Şubat 2018’de ve Nisan 2018’te 3 kez yazı yazmış.

Sorumlular hakkında ne yapıldı?

Soylu bu yanıtın ardından kurula tekrar bir yazı yazarak meclis üyeleri olarak Fatih Belediyesi’nin İBB, Koruma Bölge Kurulu ve Müze nezdinde girişimler yapılarak söz konusu anıtın etrafının düzenlenerek bakımının yapması ve halkın ziyaretine açılması, ayrıca Fatih ilçesinde milli bayramların törenlerinin yapılacağı bir alan olarak düzenlemesi için defalarca yazılı ve sözlü önergeler verildiğini anımsattı.
CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu “Sorumlular hakkında ne gibi bir işlem yapılmıştır” diye de sordu.

Atatürk bizzat  modellik yapmıştı

Yaklaşık bir aydır kamuoyunun gündeminden düşmeyen Atatürk heykeliyle ilgili İBB sonunda adım attı. Atatürk’ün bizzat modellik yaptığı ilk figüratif heykel ve İstanbul’daki ilk anıt Atatürk heykeli olma özelliklerini taşıyan eserin rölöve, restitüsyon ve restorasyonu yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler