BM’den tatlı su alarmı

Hükümetler 15 yıllık sürdürülebilir kalkınma hedefleri için yeterli gayret göstermiyor.

Yayınlanma: 14.09.2018 - 23:42
Abone Ol google-news

Bütün devletlerin Birleşmiş Milletler’de (BM) imzalayarak 2030’da sona erecek süreç boyunca yerine getirme taahhüdünde bulundukları 15 yıllık kalkınma hedeflerine ulaşmakta tembel davrandıkları ortaya çıktı. BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırma yolunda iki yılda kayda değer adımlar atılmadığı uyarısından sonra su konusunda da alarm verildi.
BM Su Birimi’nin (UN Water) raporuna göre bütün devletlerin iki yılda yerine getirmeleri gereken çalışmaların çok gerisinde kaldıkları bildirilerek böyle devam edilmesi halinde 2030’da istenilen hedefe ulaşılamayacağı belirtildi.

Acil önlemler

Raporu hazırlayan BM Su Birimi Başkan Vekili Olcay Ünver, 3 bin delegenin katıldığı Stockholm’deki Dünya Su Haftası’nda, 2050’de bugüne göre yüzde 50 daha fazla gıda gereksinimi duyulacağına, ayrıca içme ve temizlik için de su tüketiminin artacağına işaret ederek tatlı su kaynakları konusunda alınması gereken acil önlemleri anlattı.
Tatlı su kaynaklarının miktar olarak artmadığına dikkat çeken Olcay, bol kimyasal kullanılan yeşil devrimde yapılan hataları anımsatarak alınması gereken acil önlemleri şöyle sıraladı:

-Tatlı su kaynaklarının ait olduğu ekosistem korunmalı.

-Suyun üretkenliği artırılmalı. Çok su gerektiren tarım ürünleri zengin su kaynaklarında, az su gerektiren tarım ürünleri, su kaynakları kısıtlı olan bölgelerde ekilmeli.

-Tarımda ve sanayi üretiminde kullanılan su teknoloji kullanılarak azaltılmalı.

-Suyun kalitesi korunmalı. Kimyasallar kullanmak yerine, toprağın organik karbon seviyesi artırılmalı.

Doğanın sağladığı olanakları kullanmalı. Örneğin yağmur sularını depolama sistemi geliştirilmeli.    


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler