Galata Kulesi’nde tarihe saygısızlık: Çağdaş eğitim şart

İstanbul’un tarihi miraslarından Galata Kulesi, duyarsız vatandaşlar ve turistler nedeniyle tahrip oluyor. 528 yılında inşa edilen ve 2013’de Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen yapının üzerine kazınan duvar yazıları vandallığın boyutunu gösteriyor.

Yayınlanma: 15.10.2018 - 10:57
Abone Ol google-news

Facebook’taki İstanbullular Derneği adlı hesapta ise Galata Kulesi duvarlarına oje ile yazı yazan kadınların videosu yer alıyor. Kulenin dışındaki kablolar ile tarihi eserin üzerine çakılan demir aparatlar, “Bu kadarı olmaz” dedirtiyor. Bölgedeki diğer tarihi eserler de güçlükle ayakta dururken, etrafa saçılan çöpler turistik bölgeyi değersizleştiriyor.

KENTLİLEŞME SORUNU

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre Mimar Dr. Doğan Hasol, şunları söyledi: “Mimari ve kültürel değerleri koruma konusunda sorunlarımız var. İstanbul tarihi, mimari ve kültürel değerler bakımından dünyanın en zengin şehirlerinden biri. Bu mirası korumak insanlık borcumuz. Ülkemizde kentleşme süreci çok hızlı oldu; buna karşılık, kentlileşme aynı hızda olmadı. Kırsaldan gelenler kent yaşamına kolayca uyum sağlayamadılar. Galata Kulesi’ndeki manzara, bu olgunun açık göstergesi. Özensizlik yalnızca, kulenin taşlarına yazılan duvar yazılarında değil, kulenin bedenine sarılmış elektrik kablolarında ve çöp bidonlarında bile görülüyor. Çağdaş eğitim şart.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler