Önce imara açtı sonra onayladı

Beykoz Dereseki’deki ormanlık alanı imara açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ardından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verdi.

Yayınlanma: 30.11.2018 - 22:21
Abone Ol google-news

 

Özel orman 553 villa inşa edecek olan ZRS Yapı aynı zamanda 3. havalimanı projesini de yürüten Kalyon Gayrimenkul yatırım iştiraki durumunda. Özel orman alanının dikkat çeken ortakları ise  KİPTAŞ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li meclis üyesi Mehmet Berke Merter’in ailesi.

Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik tarla ve özel orman vasfındaki alanına Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan alınan ön izinler doğrultusunda yapılacak 553 adet villa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 13 Temmuz’da başvuru yapıldı.  Bakanlık da villa projesini uygun bularak ÇED sürecini başlattı. Bakanlık tarafından dün İstanbul Valiliğinin kararına yer verilerek, “ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Villa (553 adet Villa) projesine Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan ve ÇED kararlarını veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri illerde en yetkili idari amir konumundaki valiliğe bağlı bulunyor. Proje tanıtım dosyasını hazırlayan ve projenin inşaatını yapacak ZRS Yapı İnşaat Ticaret AŞ’nin yönetim kurulu üyeleri arasında 3. havalimanı projesini de yürüten Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu da yer alıyor.

481 milyonluk yatırım

Bakanlığa sunulan proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre projenin yatırım bedeli 481 milyon lira. Dosyada ZRS Yapı İnşaat Ticaret A.Ş, Beykoz Dereseki köyü ve Gümüşsuyu köyü sınırları içinde 2 milyon 470 bin 186 metrekare üzerinde 286 bin 714 metrekare kapalı inşaat yapmayı planlıyor.

Tahribatın boyutu

Villa projesinin hemen yanıbaşında yer alan Beykoz Dereseki’deki ormanlık alanda yapılan tahribatın adım adım fotoğraflarını da 9 Eylül’de yayımlanan gazetemizin manşetinden duyurmuştuk. Görüntülerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı’nın sahibi olduğu “Nun Okulları’’nın Beykoz’da 2. derece sit alanına 2015’te yapmaya başladığı kampusun yıl yıl genişlediği görülüyordu.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler