Aliağa’da çifte zafer

Termik santral için verilen ÇED raporu yeniden iptal. Nedeni ise zeytinlikler.

Yayınlanma: 03.12.2018 - 23:24
Abone Ol google-news

İzmir’in Aliağa ilçesindeki İZDEMİR Termik Santralı’na karşı art arda verilen iki ÇED raporu, yargı kararıyla durduruldu. Santrala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararı, İzmir 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildikten birkaç gün sonra yeni bir kararla, kapatılması gereken santraldaki faaliyete devam edilmişti.

İzmir 5. İdare Mahkemesi gerekçeli kararında, bölgedeki zeytin varlığına dikkat çeti. Termik santralın 2. ünitesi için 2010 yılında verilen ÇED olumlu kararı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkemenin iptal kararından kısa süre sonra santralın ikinci ünitesine ve atık tesislerine yeni bir ÇED olumlu raporu vermişti. Bunun üzerine Kıyı Ege Belediyeler Birliği avukatları Enis Dinçeroğlu, Esra Akkoç Yaren ve M. Çağrı Yılmaz yeniden yargıya başvurdu.

İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, mevcut ÇED raporunun telafisi güç ve imkânsız zararlar doğuracağına hükmeden mahkeme heyeti, yeniden iptal kararı verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında şöyle denildi: “Atık depolama alanının merkezine üç kilometreden daha az mesafede 25 dekardan büyük zeytinlik alanların bulunduğu, bu nedenle söz konusu tesise ait atık depolama alanının konumunun yasaya aykırılık gösterdiği sonucuna varıldığından ÇED olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler