Amazon zaferi

Greenpeace, geçen yıl ocak-şubat aylarında Esperanza adlı gemisi ile Amazon resifindeki 17 günlük bir keşif turuna çıkmıştı. Keşif, resifin boyutlarının düşünülenin çok üzerinde olduğunu ortaya koymuştu. Greenpeace’in kampanyası sonuç verdi, Brezilya çevre ajansından petrol devine dev resifte arama izni çıkmadı.

Yayınlanma: 12.12.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

 

Brezilya çevre ajansı Ibama, Fransız petrol şirketi Total’e, Amazon Resifi’nde sondaj izni vermeyeceğini açıkladı.  Petrol şirketi Total, Brezilya’nın kuzeyindeki Amapa eyaletinin kıyısında bulunan Amazon Resifi’nde petrol aramak istiyordu. Greenpeace, Amazon Resifi’ndeki eşsiz hayatın korunması için Brezilya hükümetinden sondaj çalışmalarına izin vermemesini talep eden bir kampanya başlattı. 2 milyondan fazla insanın imza ile destek verdiği kampanya büyük bir zaferle sonuçlandı ve Brezilya çevre ajansı, Total’e sondaj izni verilmeyeceğini açıkladı. İznin verilmemesine gerekçe olarak Total’in Çevre Etki Değerlendirmesi’nde (ÇED) yer alan “derin belirsizlikler” gösterildi.

İnsanların gücü

Greenpeace Brezilya İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Thiago Almeida konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu, insanların gücünü ortaya koyan muhteşem bir açıklama. Aynı zamanda petrol çağının sonlanacağının da bir kanıtı gibi. Tüm dünyada iki milyondan fazla Amazon Resifi savunucusu, Total’in bu eşsiz alanın yakınındaki sondaj planlarına karşı harekete geçerek Ibama’dan doğru kararı vermesini istedi. Bu zafer diğer petrol şirketlerine, Amazon Resifi gibi bir bölgeyi sömürmek istediklerinde milyonların harekete geçeceğine dair bir mesaj. Greenpeace, resifi tamamen koruma altına alınmadıkça kampanyasını sonlandırmayacak” dedi. Ibama’nın Total kararına karşın, BP halen sondaj için izin almaya çalışıyor.

Ormanlar için küçük bir adım

Greenpeace’in, palm yağı üretimi için Endonezya’daki yağmur ormanlarının yok edilmesine karşı ağustos ayında dünyanın dört bir yanında başlattığı ve 1.3 milyonu aşkın kişinin imzaları ile desteklediği kampanyadan da güzel haber geldi. Dünyanın en büyük palm yağı tedarikçisi Wilmar, 1.3 milyonun sesini duydu ve palm yağı üretimi için Endonezya’daki yağmur ormanlarının yıkımına son vermek adına harekete geçti. Wilmar, tüm üreticilerini takip edeceğine dair söz verdi. Dünyanın palm yağı ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Wilmar, verdiği sözleri tutarsa tüm endüstri üzerinde de büyük bir etki yaratacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler