Ihlamurlara kıydılar

Ganos Dağı eteklerindeki 80 yıllık ağaçlar, kimliği belirsiz kişiler tarafından kesildi.

Yayınlanma: 01.02.2019 - 22:47
Abone Ol google-news

 

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ve Şarköy ilçeleri arasında kalan Ganos Dağı eteklerindeki ıhlamur ağaçları, kimliği belirsiz kişiler tarafından ıhlamur toplamak için kesiliyor. Bu çevre katliamı bölgenin ciğerlerini yok ederken, ıhlamur çiçeği satarak geçimlerini sağlayan köylülerin de gelir kaybına neden oldu. Konu soru önergesi ile Meclis gündemine de taşındı.

Bölgede inceleme yapan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Ağaçları keserek ıhlamur topladıkları anlaşılıyor. Bu, insafsızlıktır. 80 yıllık ağaçları kesmek cinayettir! Çünkü sadece ağaçları değil, ciğerlerimizi ve köylünün gelirini de kesiyorlar” dedi. Ganos Dağı eteklerindeki ormandan ıhlamur çiçeği toplayarak geçimlerini sağlayan Işıklar, Beyoğlu, Dağyenicesi, Ormanlı, Yeniköy ve Uçmakdere Mahallesi’nde yaşayan orman köylülerinin gelirlerinin de düştüğüne işaret eden Aygun, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi de verdi. Aygun, şöyle devam etti:

“Edindiğimiz bilgiye göre bu ağaç katliamı, 2012 yılından bu yana artarak devam ediyor. Çevreye muhteşem koku salan ıhlamur ağaçları, bölgedeki erozyon açısında da panzehirdir. Bu ağaç kesimleri nedeniyle köylünün ıhlamur geliri de düşüyor. Eskiden yılda 1.5 milyon lira olan bölgenin ıhlamur geliri şu anda 400-500 bin liraya kadar düştü. Şehirlerde betona gömüldük, köylerde ve mahallelerde de ağaçları keserek, ciğerlerimizi kesiyoruz. Bu gidişe ‘dur’ demek lazım. Bu bölgede ıhlamurun hasat zamanı olan haziran ayında bekçi görevlendirelim. Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırıyorum. Bu kıyıma bir çare bulsunlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler