‘Sevgilimi incitme’

İstanbul Vegan İnisiyatifi, Amazon yağmur ormanlarının özelleştirilerek satılmasının önünün açılmasını protesto etti.

Yayınlanma: 14.02.2019 - 22:32
Abone Ol google-news

İklim Tasarruf Hareketi(Climate Save Movement), %60’ı Brezilya sınırlarında olan Amazon yağmur ormanının özelleştirilerek satılmasının önünü açan Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’yu protesto etmek için 14 Şubat Sevgililer Gününde, Türkiye dahil 35 ülkede, Brezilya elçilikleri ve New York Birleşmiş Milletler binası önünde eylem yaptı. İstanbul Vegan İnisiyatifi tarafından yapılan Türkiye’deki eylem de Brezilya’nın İstanbul Konsolosluğu önünde gerçekleşti. Onlarca Veganın katıldığı eylemde, “Sevgilimi incitme, Yok olan ormanlar dostlarımızın evleridir” pankartları ile hayvan figürlü maskeler taşındı. ‘İklim adaleti için Dünyamızın akciğerlerini korumak için’ çağrısıyla yapılan eylem turistlerinde ilgi odağı oldu. Eylemde, ‘Dünyamızın akciğerleri olan Amazon yağmur ormanının hızla yok edildiğini biliyor muydunuz?’sorusuyla başlayan basın açıklamasında dünyamızın hiç olmadığı kadar yardımımıza ihtiyacı olduğu ifade edildi. İnsiyatif yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Bolsonaro’yu gezegenimiz için korkunç sonuçları olacak olan özelleştirme kararından vazgeçirmek istediklerini belirtti. Özelleştirme kararından önce de Brezilya hükümetinin, Ağustos 2017-Temmuz 2018 tarihlerindeki uydu görüntülerinde, Amazon ormanlarında 7 bin 900 kilometrekarelik alanın tahrip edildiğini ortaya koyduğunu açıkladığını ifade etti.

‘Kimsenin özel mülkiyetine devredilemez’
Amazon ormanlarının her birey için ne kadar önemli olduğunun vurgulandığı, ormanların tüm dünyaya ait olduğu ve kimsenin özel mülkiyetine devredilemeyeceği belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi; “Amazonlar, dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını içermektedir. Tek başına 390 milyardan fazla ağacı barındırmaktadır. En azından 40.000 bitki türü, 427 memeli türü, 1.300 kuş, 378 sürüngen, 400’den fazla amfibik ve 3000 tatlı su balığı türü Amazonlarda bulunmaktadır. Amazon yağmur ormanı dünyanın en geniş nehir havzasında yer alması nedeniyle gezegenimizin en zengin biyolojik rezervine sahiptir. Milyonlarca tür bitki ve hayvana ev sahipliği yapması yüzünden Amazon yağmur ormanı dünyamız için eşsiz bir ekosistemdir. Milyonlarca çeşitlilikteki vahşi türün birçoğunun ise hala bilim dünyası tarafından kaydedilemediği düşünülmektedir. Bunların ötesinde Amazon yağmur ormanı yaşadığımız dünyanın iklim döngüsü için vazgeçilmez özelliktedir. Gezegenimizin atmosfer ve iklim döngüsü yanında okyanuslara dökülen temiz suyun %20’si Amazon nehri kaynaklıdır. Tüm bu özellikleriyle Amazon yağmur ormanı gezegenimiz için yaşam demektir.”

Yurttaşlara vegan keklerinin de dağıtıldığı eylem Taksim’e yürüdükten sonra bitti.

Dünya Amazon için el ele verdi
Sevgililer Gününde, Güney Amerika’da Arjantin,Peru, Kuzey Amerika’da ise Meksika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa’da da; Avusturya, Hırvatistan, Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsviçre, Birleşik Krallık ile Orta Doğu ülkelerinde de Filistin, İsrail, Ürdün ve Avustralya Amazon için el ele verdi. 





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler