Felaket tezi gibi!: Dere yatağına lojman yaptılar

Neredeyse her yıl meydana gelen ve şiddetli yağışların neden olduğu sel, heyelan ve su baskınları sonrası gündeme gelen dere yataklarına bu kez lojman yapıldı. Çevreciler “ders alınmadı” diye tepkili.

Yayınlanma: 12.03.2019 - 21:33
Abone Ol google-news

Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi personeli için yapılan 31 bloklu lojmanlar, dere yatağının tam ortasına inşa edildi. Dere yataklarının imara açılmasına tepki gösteren çevreciler, bölgede daha önce afet sonucu yaşanan can kayıplarından ders alınmadığına dikkat çektiler.

Dere yatağına su parkı
İlçenin adını aldığı ve 6 ayrı ufak derenin, Gürgen Deresi’yle buluşmasından meydana gelen Güneysu Deresi yatağının daraltılıp iki duvar arasına alınmasıyla kazanılan dere yatağında yapılan ve adına “toplu konut yerleşkesi” denen lojmanlarda 24 bloğun inşaatının tamamlandığı açıklandı. Yapımı süren lojmanların, dereye bakan kısımlarında süren rekreasyon çalışmalarının yanı sıra, dere yatağında DSİ’ye ait iş makineleri çalıştırılarak derenin doğal taş yatağı da beton dökülerek yaklaşık 1 kilometrelik kısmı setler halinde döşenerek adeta su parkı oluşturuldu.
Yerleşkedeki 30 blokta, 60 adet 2+1, 420 3+1 olmak üzere 480 daire yer alırken 1 blok ve 28 daireden oluşan bir de misafirhane binası bulunuyor. Ayrıca her blokta 16 araçlık kapalı otopark yer alıyor.

Uyarılar dikkate alınmadı
RTEÜ Geliştirme Vakfı tarafından yapılan ve üniversiteye kazandırılacak projenin, bitirildiğinde üniversite personeli için “cazip” bir yaşam merkezi ve “bilimsel” çalışma ortamına sahip olacağı ifade edilirken kamuoyunda da şimdiden tartışılmaya başlandı.
Bölgede hemen her yıl şiddetli yağışların neden olduğu sel, heyelan ve su baskınları sonrası gündeme gelen dere yataklarının imara açılması ve yerleşim alanı olarak düzenlenmesi uyarılarının dikkate alınmamasına çevreciler tepki gösterdi.

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi ve Yüksek Elektrik Mühendisi Ahmet Ali Kork, yaşanan sel ve heyelanlardan ders çıkarılmadığına dikkat çekerek “Özellikle devlet kurumlarının, belediyelerin ve idarenin bu konudaki duyarsızlığı nedeniyle özel işletme sahibi vatandaşlar da aynı yöntemi izlemekte, gelişigüzel yapılaşmalar olmaktadır. Bununla birlikte de maalesef can kayıpları yaşanmaktadır” dedi.

‘Sorumlusu izin veren’
Özellikle bölgedeki HES ve taşocağı çalışmalarının vadilere geri dönüşümsüz zararlar verdiğine dikkat çeken Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Acar, başta valilik, kaymakamlıklar ve belediyeler aracılığıyla, yer ve alan - arsa sıkıntısının çekildiği bölgede özel işletmelerin de dere yatakları üzerinde yapılaşmasına izin verildiğini anlattı.
Bu çalışmalarla dere yataklarının imara açıldığına vurgu yapan Acar, “Zira bölgede ‘dere ıslahı’ adı altında yapılan çalışmalarla yaklaşık 15-20 yıl önce önemli oranda debileri bulunan derelerin yatakları daraltılarak 3-5 metreye sığdırılmaya çalışıldı. Bu uygulamalarla, bölgedeki sel ve heyelan felaketlerinde can ve mal kayıpları yaşandı. Bundan sonra yaşanacak sorumluları da bu yapılanmalara izin verenler olacaktır” dedi. 

Devlet dere yatağında

Rize’deki Çaykur Didi Stadyumu ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binaları başta olmak üzere, Güneysu Deresi yatağının içerisinde Türk Telekom Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Salarha Vadisi üzerinde yer alan Rize Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi de tam olarak dere yatağının ortasında inşa edildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler