98 ülkede eşzamanlı düzenlenen iklim için okul grevi, liderlere mesaj

İklim değişikliğine karşı mücadele başlatan 16 yaşındaki Greta Thunberg önderliğinde bugün tüm dünyada iklim için okul grevi gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 14.03.2019 - 22:59
Abone Ol google-news

Yetkililere çağrıda bulunan öğrenciler, 98 ülkenin, 1325 kentinde iklim için okulları bir günlüğüne asacak. Gençler iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin kuşaklar arası bir haksızlık olduğunu ve liderlerin adım atmayarak gençlerin geleceğinden çaldığını ifade ediyor.

Greta Thunberg’in Ağustos 2018’de İsveç Parlamentosu önünde başlattığı “Gelecek İçin Cuma Günleri” olarak anılan okul grevleri dünyanın dört bir yanında giderek büyüdü.

Okul grevlerine Türkiye’den de katılım olacak. Türkiye’de, başta İstanbul olmak üzere 9 ayrı yerde okul grevleri yapılacak. Eylem takviminde İstanbul’da Bebek Parkı ve Karaköy’deki Saint Benoit Lisesi önünde olmak üzere iki ayrı yerde iklim için okul grevi olacak. İzmir’de iki ayrı noktada, Antalya’da da iki ayrı noktada eylem planı görülüyor. Ayrıca Adıyaman, Iğdır ve Ankara’da da eylem yapılacak.
Okul grevine Bebek Parkı’nda katılacak olan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu “Bugün değilse ne zaman?” diyerek akranlarını bugün saat 12.00’da yapacağı greve davet etti. 13 yaşındaki Ege Edman da Ayvalık’tan yaptığı çağrıda “Karar vericiler sessiz kalıyor bu yüzden ben ve arkadaşlarım sesimizi duyurmak için okul grevi yapıyoruz” diyerek Cumhuriyet Meydanı’nda bugün saat 12.00’de okul grevi yapacağını duyurdu.

Nobel’lik Greta

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Norveçli parlamenter Freddy Andre Oevstegaard, “Greta’yı aday olarak gösterdik çünkü iklim tehdidi savaş ve çatışmaların başlıca sebeplerinden birisi olabilir” dedi. Oevstegaard ve diğer Sosyalist Sol Parti üyeleri Greta’nın dünya barışına büyük bir katkısı olduğunu belirtti. Greta’nın adaylığına Nobel Komitesi’nden henüz bir yorum gelmedi. 1997 doğumlu Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yousafzai, 2014’te 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler