İçme suyu havzasına maden ocağı

Çanakkale Terziler köyünde Orta Truva Madencilik San. Tic. AŞ tarafından Kuvars (Sileks) Ocağı projesi için bakanlığa 17 Haziran’da ÇED başvurusu yapıldı. Bakanlığa sunulan proje dosyasına göre ÇED alanı Atikhisar Barajı uzun ve orta mesafeli koruma alanında yer alıyor.

Yayınlanma: 24.06.2019 - 01:17
Abone Ol google-news

Çanakkale’nin içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı maden ocağı tehditiyle karşı karşıya. Proje alanı Atikhisar Barajı koruma bölgesinde yer alıyor. Şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Bakanlıklara seslenen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yetkilileri “Projenin konumu, bölgenin doğal yapısı ve mevcut altın madenciliği projeleri ile birlikte bölgenin toprak ve su varlıkları üzerindeki kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi açısından söz konusu proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermeyin. Bizi kandırmayın. Bu proje derhal iptal edilmelidir” dedi.

Altın kandırmacası

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada “Yine altın madeni, yine Çanakkale, yine kandırmaca! Ey yetkililer, Çanakkale bölgesini daha ne kadar talan ettireceksiniz? Bir karış yer kalmadı! Biz biliyoruz ki, “kuvars çıkaracağız” sözü koca bir yalan ve kandırmacadır. Bölgeye sessiz sedası, ÇED’siz girmenin bir yoludur” denildi.

Açıklamada özetle şöyle denildi: “Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bilgide de belirtildiği gibi ‘Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı ya da şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır’ ve kuvars minerali ile altın arasında güçlü bir ilişki bulunur. Proje başvurusunda bulunan Orta Truva Madencilik San. Tic. AŞ Kanadalı birer altın madeni şirketi olan TECK Madencilik Sanayi ve Pilot Investment Inc.’nin ortak kuruluşu olan bir altın madenciliği şirketidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler