Mermer ocağı istemiyoruz

Sivas Hafik’e bağlı Beykonağı köyüne yapılması planlanan projeye köylüler karşı çıktı.

Yayınlanma: 06.07.2019 - 19:55
Abone Ol google-news

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Beykonağı köyüne yapılması planlanan mermer ocağı için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil kararı köylüler tarafından tepkiyle karşılandı. Tarımın, su kaynaklarının, hayvancılığın, arıcılığın ve inanç merkezlerinin olumsuz etkileneceğini belirten köylüler, kararın iptal edilmesini ve projenin durdurulmasın istiyor.

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Beykonağı köyüne 14 Kasım 2018’de açılmak istenen mermer ocağı projesi, Sivas Valiliği’ne sunularak onay istendi. Valilik tarafından başlatılan süreçte 12 Haziran 2019’da ÇED “gerekli değil” kararı çıktı. Köylüler , ÇED “gerekli değil” kararının, alanda yeterli araştırma yapılmadan verildiğini, bölgenin doğal ve inançsal değerlerinin göz önünde bulundurulmadığını belirterek karara tepki gösterdi. Köylünün en büyük kaygısı ise tarımın, su kaynaklarının, hayvancılığın ve arıcılığın olumsuz etkilenmesi. Geçimini köyde yapılan tarım, hayvancılık ve arıcılıktan kazanan köy halkı “Bizim burada bulunma gerekçemiz buranın doğası, suyu ve inanç merkezleridir. Bunların da elimizden alınması ve tahrip edilmesi bizlerin burada bulunma gerekçemizin elimizden alınması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Proje, aynı zamanda Pir Sultan’ın Abdal’ın musahibi olan Ali Baba Sultan’ın evlatlarından Ahı Sultan’ın ve Melek Dede’nin türbesinin 200 metre yakınında bulunuyor. Bu türbe ve inanç mekânları köy halkı ve civar köyler tarafından yıl içerisinde yoğun şekilde ziyaret ediliyor. Kurban adaklarının ve her yıl yapılan kültür festivallerinin düzenlendiği inanç merkezinin de yapılacak projeden zarar göreceğini belirttiler. Orta Anadolu köylerinde son birkaç yıldır var olan içme suyu sorununun Beykonağı köyünde de baş gösterdiğini aktaran köylüler, yapılması planlanan mermer ocağının da günlük 25-30 metreküp su kullanacağını ve bu suyun da köylünün sulama, tarım veya içme suyundan aktarılacağını kaydetti. Köylüler, köye ve Tozanlı Vadisi’ne aynı zamanda temiz havası ve doğasından dolayı birçok kişinin geldiğini, Hafik ilçesinde bulunan tüm orman alanlarının %10’undan fazlasını içerisinde barındıran bu köyün yapılacak mermer ocağının yayacağı toz ve pislikle birlikte yaşam alanlarını ve havasını etkileyeceğini belirterek ocağın yapılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.

Dava açıldı

Muhtar Barış Çağlayan, tüm bu nedenlerden dolayı yürütmenin durdurulması istemiyle Sivas İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bu gerekçeler ve kaygılar üzerine Sivas İdare Mahkemesi, Sivas Valiliği’nden 15 gün içerisinde savunmaya dönük dosyaların mahkemeye sunulmasına 25 Haziran tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler