Baykuş yumurtlayınca herkes şaşırdı

İngiltere’nin Gloucester kentinde bir korunakta yaşayan ve 23 yıldır erkek olduğu düşünülen bir baykuş türü (Babu babu) yumurtladı.

Yayınlanma: 19.07.2019 - 21:12
Abone Ol google-news

Bakıcılarının Kaln ismini verdiği baykuş, herkesi şaşırttı. Korunağın kurucusu ve sahibi olan Vincent Jones, yumurtanın döllenmediğini ve bu nedenle Kaln’ın bir yavruya annelik yapamayacağını söyledi. Jones’a göre Kaln da herkes kadar şaşkın.
Baykuşların cinsiyetini belirlemek ustalık istiyor çünkü erkekler ve dişiler görünüşte çok benzeşiyorlar. Memeliler ve diğer canlılardan ayıran bir özellik olarak, baykuşların cinsel organlarında da belirgin bir farklılık yok.
Korunakta 46 kuş barınıyor ve kuşların cinsiyeti davranışlarına göre belirleniyor: Eğer bir kuş erkeksi davranışlar sergiliyorsa erkek, dişi gibi davranıyorsa dişi olarak kabul ediliyor. Barınaktaki birçok erkek kuş, bakıcılarına eşi muamelesi çekiyor. Mesela üreme döneminde Kaln önüne gelen her şeyle çiftleşmeye çalışıyormuş. Genetik testler bile, kimi zaman baykuşlarda erkek ile dişi arasındaki ayrımı kesin olarak gösteremiyor. Dişi kuşlar Z ve W kromozomlarını taşırken, erkeklerde iki tane Z kromozomu bulunuyor. Fakat bu kromozomlar birbirine o denli benziyor ki, ayırt edilmesi çok zor olabiliyor. Bu nedenle Avrasya kartal baykuşu türünde cinsiyet belirlemek kolay değil.

Derleyen: Mercan Bursalı

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler