2 milyar 900 milyon kuş yok oldu

Hava kirliliği, rüzgar türbinleri, gökdelenler, uçaklar, pestisit kullanımı ve benzeri görülmemiş düzeyde habitat kaybı kuşların yaşamını tehdit ediyor Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD ve Kanada’da 1970’den beri 2.9 milyar kuş kayboldu. Bu rakam, insanlığın bu kadar çok farklı kuş türünü korumadaki büyük başarısızlığını gösteren vahim bir tablo olarak dikkat çekiyor. .

Yayınlanma: 02.11.2019 - 16:15
Abone Ol google-news

Kuzey Ormanları Savunması'nın derlediği habere göre araştırmacılar, son beş yılda birçok kuş türünün popülasyonda önemli kazanımlar elde ettiğini gördü. Ancak birçoğu, yani yaklaşık 2,7 milyar ile 3,2 milyar arasında, ortalama 2.9 milyar kuş net nüfus kaybına uğramış durumda. Araştırma ekibi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 500’den fazla kuş türü için kuş popülasyonu izleme verilerini analiz etti. Göçmen kuşların hareketlerini toplayan sofistike meteoroloji radarlarına ait on yıllık verilerden ek destek sağlandı.

Kaybolan 2.9 milyar kuşun çoğunun, Kuzey Amerika’ya özgü olmayan türlere ait olduğunu gözlemlendi. Bu türlerden sadece ikisi – ‘Avrupa Sığırcığı’ ve ‘Bayağı Serçe’ – kaydedilen net nüfus kaybının sadece yüzde 15’ini oluşturuyor.



Otlaklarda yaşayan kuşlar, hızla artan tarımın etkisiyle birlikte en sert şekilde etkilenen türlerden birileri. Habitat alanlarının traşlanıp tarıma açılması ve uygulanan pestisit gibi kimyasallar yüzünden hem böcekler hem de kuşlar ilaçlı tohumlar nedeniyle etkilenmekte. Bu çalışmadaki bilim adamları, otlak kuş türlerinin %74’ünün azaldığını ve 700 milyon kuşun kaybolduğunu tespit etmiştir.

ÇÖZÜMLER YETERLİ DEĞİL

Çözüm bir veya iki kimyasalın yasaklanması ile yeterli olmayacak. İnsanlığın kendine bir ayna tutması ve karar vermesi gerekiyor – gerçekten bu gezegende yalnız mı kalmak istiyoruz? Dünyanın biyoçeşitliliği; bilim, tıp, eğitim ve kendimizi anlama yolunda canlı ve önemli bir kaynak. Sistemimize yardımcı olabilecek en iyi politikaları belirlemek için bu alanda oturup düşünmek ve araştırma yapmamız gerekiyor. Biyoçeşitliliği korumak için birkaç dar görüşlü kişilerin politikaları takip edilmemeli. Aksi takdirde göklerimizi tüylü arkadaşlarımızdan tamamiyle arındırma yoluna gidiyoruz.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler