SİT'leri ‘hassas alan’ diye yağmalayacaklar

AKP rant için SİT alanlarının statüsünü değiştirmeye hazırlanıyor. “Hassas alan” tanımlamasıyla, bu yerlerin imara açılması ve üzerlerindeki kaçak yapıların kurtarılması planlanıyor.

Yayınlanma: 26.01.2015 - 04:30
Abone Ol google-news

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, geçen günlerde Muğla’da katıldığı bir toplantıda, SİT alanlarının yeniden düzenleneceğini açıkladı. İyimaya, bugüne kadar SİT alanlarının harita üzerinden belirlendiğini, bu defa arazi çalışması yapacaklarını belirterek “İmar planı olmayınca kaçak ve kontrolsüz yapılaşma çoğaldı. Siyasi iradenin imzasıyla plan yaptık” dedi.

Yasaklarla doğal alanların korumayacağını öne sürerek “Raporlar bir yerin doğal SİT’ten çıkması gerektiğini söylüyorsa biz o alanları çıkartacağız” diye konuştu.

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, İyimaya’nın açıklamasını “itiraf” olarak değerlendirerek “SİT alanlarında bulunan kaçak yapıların aklanması, rantın ve talanın SİT alanlarına doğru evrilmesi süreci yaşanıyor” vurgusu yaptı.

İyimaya’nın açıklamalarının ardından, SİT alanlarıyla ilgili verilecek hiçbir raporun bilimsel olmayacağına dikkat çeken Bozoğlu, şunları söyledi:

“Raporları hazırlamak için kurulan komisyon tamamen bürokratlardan oluşuyor. Önce bölge kurulu karar alıyor sonra merkez komisyon onaylıyor. Komisyonları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşteşarı veya yardımcısı yönetiyor. Kurullar 15 üyeden oluşuyor. Halka ait kıyıları özel şirketlere devreden, doğal SİT alanlarında hidroelektrik santralı projelerine açmak için ilke kararı alan bakanlık, SİT alanları komisyon aracılığıyla değiştirmek istiyor. Bu kararları bakanlık aracılığıyla alınması tam bir faciadır. İyimaya’nın, ‘Siyasi iradenin imzasıyla bu kararları aldık’ sözü tam bir itiraftır. Burada alınan bilimsel
kararlar tartışmalıdır.”

Bozoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’de çok fazla SİT alanı var” açıklamasının talimat olarak alındığını ve bu sözlerin ardından SİT değişikliği çalışmasının başladığını kaydetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler