Radyoaktif atık yüklü Kuito hızla İzmir'e geliyor

Radyoaktif atık yüklü Kuito adlı geminin Çarşamba günü İzmir Aliağa'ya ulaşması bekleniyor.

Yayınlanma: 01.02.2015 - 16:07
Abone Ol google-news

Aliağa'da sökülmek üzere yola çıkan Kuita adlı gemiyle ilgili şuana kadar resmi açıklama yapılmazken, iki gündür Girit açıklarında bekleyen geminin tekrar yola çıktığı Çarşamba günü Aliağa'da olabileceği belirtildi.

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozaoğlu, 100 bin varil petrol işleme kapasiteli Kuito adlı tankerin İzmir'e gelmek üzere olduğunu belirerek, yetkililerin bugüne kadarki sessizliğinin gemiye ilişkin herhangi bir izin olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Bu gemiye ilişkin 2013'te hazırlanan rapora göre yüksek oranda radyoaktif atık ve tehlikeli madde içerdiğini öğrendiklerini kaydeden Bozoğlu, “Türk hukuk mevzuatına göre, Türkiye'ye radyoaktif madde sokulması yasak. Radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı? Bunlara dair inceleme yapılsın. Geminin Türkiye'ye girişine ilişkin yasal izni olup olmadığına dair bile bilgi yok. Eğer izin verdilerse, neye göre verdiler? Eğer bu izin varsa, yetkililer bu izni kamuoyu ile paylaşsın. Eğer gemiye ilişkin, tehlikeli madde içermediğine ilişkin rapor varsa, bunu da yetkililer kamuoyu ile paylaşsın” dedi.

Kuito adlı geminin “son sürat” yola çıktığını bu hızla gitmesi halinde bugün Aliağa'da olacağını hesapladıklarını kaydeden Bozoğlu, “Gemi birkaç gündür Girit açıklarında bekliyordu. Ya da olduğu bölgede dönüyordu. Eğer engellemez olmazsa Çarşamba sabahı gemi Aliağa'ya ulaşmış olacak. Şuana kadar herhangi bir kamu otoritesinden bilgi verilmedi. Bu sessizlik ortada gemiye verilmiş bir iznin olmadığını gösteriyor. İddialarımıza karşı açıklama yapılmalı. Bizim beklentimiz herhangi bir şirketin denetlemesinin ardından verilecek rapor değil bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarının yaptığı incelemenin raporlarıdır. Biz de geminin gelmesiyle Aliağa'da olacağız ve burada açıklama yapacağız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler