Manyas Kuş Cenneti ‘sanayi cehennemi’ olacak

Marmara’nın ekolojik dengesini bozacağı gerekçesiyle eleştirilerin hedefindeki Çevre Düzeni Planı’yla her yıl 260 türden 3 milyon kuşu ağırlayan Manyas Kuş Cenneti’ni tehlikeye sokacak çok sayıda sanayi tesisi kurulacağı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 26.02.2015 - 10:08
Abone Ol google-news

Manyas Kuş Cenneti’ni ‘sanayi cehennemi’ne çevirecek proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı.

Böylelilkle Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’yla birlikte Manyas’a kuş uçuşu 8 kilometre uzaklıktaki bölgede 1. derece tarım arazilerine çok sayıda sanayi tesisi kurulmasının önü açıldı.

‘Artık kuşlarla problemli olduklarını düşüneceğim’

Milliyet’ten Evin Demirtaş’ın haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, planı mahkemeye taşıyacaklarını belirterek, “Manyas Kuş Cenneti’nin nesli tükenmekte olan kuşları, büyük risk altında. Kuş göç yolu üzerinde bulunan bu bölge, sanayiye açılamaz. Kurulacak sanayi tesislerinin atık suları arıtılsa bile Marmara Denizi, kirlenecek. Ekolojik krize sürükleniyoruz” diye konuştu.

Nerede ender bulunan bir kuş popülasyonu varsa oraya proje yapıldığını belirten Bozoğlu, “Artık kuşlarla problemli olduklarını düşüneceğim. Buraya nasıl bir sanayinin yapılacağı alt ölçekli planda belli olacak. Demir-çelik fabrikası, kimyevi tesis, termik santral, doğalgaz çevrim santrali, hatta gizliden nükleer tesis de planlanıyor olabilir” dedi.

‘Yeşil alanlar, yapılaşmaya açılacak’

Balıkesir-Çanakkale Bölge Planı’nın Marmara için tehlikelerine dikkat çeken Bozoğlu, “İster istemez denizin kenarına liman yapacaklar. Oysa Marmara Denizi zaten çok hassas. Bazı yerlerinde 30-50 metrenin altında hayat yok. Balıkların yaşam alanında ciddi değişiklik olacak. Bölge, sanayiye açılınca göç başlayacak ve nüfus artacak. Yeşil alanlar, yapılaşmaya açılacak. Bölgeye ilişkin TÜBİTAK Havza Eylem Planı ve Marmara Denizi Mastır Planı birbiriyle uyumlu değil” dedi.

Kanser patlaması

Bozoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede olabilecek etkiyi baştan analiz etmek için mutlaka Stratejik Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) hazırlanmalı. Stratejik ÇED, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik taahhütlerimiz arasında, ama bakanlık, 10 yıldır yönetmelik taslağı olarak bekletiyor. Bölge sanayiye açıldıktan sonra Stratejik ÇED’i hazırlasanız bile iş işten geçer. Bu plan ile Kocaeli Dilovası’ndan daha büyük bir sanayi bölgesi kurmak istiyorlar. Bu, bölgede kanser patlaması anlamına gelir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler