Seyfe Gölü'nde yaban kuşları için telef uyarısı

Kırşehir'in Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan doğa harikası kuş cenneti Seyfe Gölü'nde su debisinin, bilinçsizce açılan kuyulardan su çekilmesi sonucu artmadığı belirtildi.

Yayınlanma: 30.03.2015 - 11:37
Abone Ol google-news

Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, baharın başlangıcı ile Seyfe Gölü'ne akın eden ve sazlıklar arasına yavru yapan binlerce yaban kuşlarının yaz aylarında gölün kuruması ile birlikte telef olacağı uyarısında bulundu.

Dernek Başkanı Mustafa Yavuz, gölü besleyen yeraltı sularının toprak üstüne çıkmadan açılan kuyulardan çekilmesi sonucu gölün debisini bir türlü artıramadığını anlattı. Yavuz, "Gölün kurumasına küresel ısınma etken, ancak asıl etken, gölden 12 bin nüfuslu Mucur ilçesine 24 saat boyunca çekilen milyonlarca metreküp sular gölün yeterli su alamamasına neden oluyor" dedi. Yaz aylarında kuruyan gölün çöle döndüğünü, tuzlu toz bulutları ile de bitki örtüsüne zarar verdiğini kaydeden Yavuz, şöyle dedi: "Geçtiğimiz yıllarda bu vakaları yaşadık. Böyle bir olayın yine yaşanmaması için gölü korumakla yükümlü yetkiler şimdiden önlem almalılar. 200'e yakın türü bulunan göçmen kuşların konaklama ve üreme yeri olan birinci derecede SİT alanı Seyfe Gölü'ne önümüzdeki aylarda gelmeye başlayacak binlerce göçmen kuşları, Temmuz aylarında çöle dönmesi sonucu yavruları telef olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır."

Yavuz, bu konuda defalarca Mucur Belediyesi'ni uyardıklarını, Kırşehir Valiliği'ne durumu yazılı ve sözlü olarak anlattıklarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na dilekçeler verdiklerini, ancak hiç kimsenin gölün kurumaması için gereken önlemi almadıklarını öyledi. Yavuz, "Önümüzdeki yaz aylarında kuş cenneti ,olacak kuş cehennemi. Kaçan kuşlar canını kurtaracak, uçamayan yavrular çırpına çırpına ölecekler" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon