Türkiye'nin en yüksek gölü buz tuttu

Türkiye'nin en yüksek gölü olma özelliğini taşıyan Balık Gölü'nün yüzeyi dondu.

Yayınlanma: 10.01.2014 - 11:43
Abone Ol google-news

Taşlıçay ile Doğubayazıt ilçeleri arasında bulunan, denizden yüksekliği 2 bin 241 metre olan gölün yüzeyi tamamen buzla kaplandı. Türkiye'nin en yüksek rakımlı lav set göllerinden biri olarak dikkati çeken gölün yüzeyinde 50 santimetre buz kütlesi oluştu. Yaklaşık 32 kilometrekare alana sahip gölün donmasıyla bölgede yaşayan vatandaşlar, burayı yol gibi kullanmaya başladı.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 27 dereceye kadar düştüğü bölgede yaşayanlar, donan gölden yürüyerek karşıdan karşıya geçiyor. Gölden hem yaya hem de atlarıyla geçen vatandaşlar, karşı köyden bazı ihtiyaçlarını karşılayarak geri dönüyor. Bölgede sakinlerinden Mehmet Artan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, donan gölden karşı köye yürüyerek gittiklerini söyledi.

Buzun kırılma ihtimaline rağmen gölü yol olarak kullandıklarını anlatan Artan, "Bizim köyde bakkal yok. Karşı köydeki bakkaldan her gün evimizin ihtiyaçlarını alıp göl üzerinden yürüyerek kendi köyümüze geçiyorum. Civarda yaşayan herkes kış gelince gölü tıpkı yol gibi kullanıyor. Devamlı gölün üzerinde yürüyoruz. Buz kalınlığı en düşük 20 santimetre kalınlığında, bazı yerlerde ise bir metreye ulaşıyor" dedi.

Artan, donan gölde yürümekten korkmadıklarını ifade ederek, "Gölün üzerinde buz tutan her yerden geçmek güvenli değil. Bazı noktalarda buz kütlesinin kalınlığı en fazla 10 santimetre oluyor. Civarda yaşayan herkes bu noktaları biliyor ve üzerinde yürümüyor" şeklinde konuştu.

Köylülergölün üzerini kaplayan buzun Nisan ayında çözülmeye başladığı öğrenildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon