İnci kefalinin "zorlu yolculuğu" başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğu" başladı.

Yayınlanma: 21.05.2015 - 11:46
Abone Ol google-news

 

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç ediyor.

Bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında tedbir alınıyor.

Balıkların "zorlu yolcuğunu" görmek isteyenler için oluşturulan izleme alanları, vatandaşların akınına uğruyor.

Güvenlik tedbirleri kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ekipler, göçe ilk kez tanıklık eden vatandaşlara av yasağı ve göç hakkında bilgi veriyor.

Balık göçünün yoğun olarak görüldüğü Van'ın Erciş ilçesindeki Deliçay ile Muradiye ilçesinde bulunan Bendimahi Çayı'na gelen vatandaşlar, suyun akışının tersine yüzen ve önlerine çıkan engelleri adeta uçarak aşan balıkları izlemenin keyfini yaşıyor.

Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan Bendimahi Çayı'ndaki balık göçünü izleyen Mehmet Uldestan, aslen Vanlı olduğunu ve 40 yıldır Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşadığını söyledi.

Balıkların "muhteşem yolculuğunu" izlemek ve ilçedeki akrabalarını ziyaret etmek için Van'a geldiğini anlatan Uldestan, şöyle konuştu:

"Bursa'da, ' Van Gölü'ndeki balıkları ellerimizle tutuyoruz' dediğimde kimse bana inanmıyor. Misafirliğe gelmişken burada balıkların görüntülerini çekip Bursa'daki arkadaşlarıma göstereceğim. Belki o zaman bana inanırlar. Balıkların göçü henüz yeni başladı. Üremek için tatlı sulara gidiyorlar. TekrarVan Gölü'ne dönecekler. Vatandaşlarımızın da bu konuda daha duyarlı olmaları lazım. Balıkların neslinin devamı için yasak döneminde avlamamaları gerekiyor."

Balıklara davul-zurnalı karşılama

Balıkların göçünü izlemek amacıyla Erciş ilçesindeki Deliçay üzerinde oluşturulan izleme alanı da "zorlu yolculuğa" tanıklık etmek isteyenleri ağırlıyor.

Bu yılki göçü izlemek için Deliçay'a gelen vatandaşlar, davul ve zurna eşliğinde halay çekti.

İnci kefali göçünün eşsiz bir doğa olayı olduğunu vurgulayan vatandaşlardan Tarkan Elbir, "Biz de balıkları karşılamak için davul, zurnalarla buraya geldik. Allah'ın bu bölgeye, Van'a ve Erciş'e verdiği bir nimeti, gençlerimizle beraber burada kutlamak ve bayram havası estirmek istedik" diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler