Kaplanlar virüs tehdidi altında

Hindistan'da bazı kaplan leşlerinde, genellikle köpeklerde görülen ölümcül bir virüse rastlanması Hindistan makamlarını alarm durumuna geçirdi.

Yayınlanma: 13.01.2014 - 14:08
Abone Ol google-news

Ulusal Kaplan Doğal Yaşamını Koruma Yönetimi yetkilisi Raceş Gopal, geçen yıl Hindistan'ın kuzeyinde ve doğusunda en az dört kaplanda ve çok sayıda başka hayvanda gençlik hastalığı virüsüne rastlandığını söyledi.

Genellikle köpeklerde görülen ancak diğer etobur hayvanlar için ölümcül olan gençlik hastalığı virüsü, yaygın kaçak avlanma ve yaşam alanlarının daralması gibi nedenlerle zaten nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Hindistan'daki kaplan nüfusu için büyük tehdit oluşturuyor.

Köpeklerin virüsten aşılanarak korunmasının mümkün olduğunu belirten uzmanlar, kaplanları korumak içinse henüz geliştirilmiş bir aşının bulunmadığına dikkati çekiyor. Köpekler genellikle hastalığı zarar görmeden atlatırken, kaplanlar, aslanlar, leoparlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlar, ateş, nöbetler ve hezeyan geçirmelerinin ardından hastalığa yenik düşüyor.

Hindistan'ın hastalık nedeniyle alarm durumuna geçtiğini belirten Gopal, ülkede bulunan her kaplan leşinin gençlik hastalığı virüsü taramasından geçirileceğini ayrıca köpeklerin bu hastalığa karşı korunması amacıyla geniş çaplı aşılama kampanyası başlatılacağını açıkladı. Vakaların çok geniş bir alanda belirlendiğine işaret eden uzmanlar, bunun hastalığın şimdiden yaban hayatına bulaştığı anlamına geldiğini belirtiyor.

Gençlik hastalığına ilişkin laboratuvar testlerini yapmakla görevli Hindistan Veterinerlik Araştırma Enstitüsü'nün baş bilim uzmanı Dr. A.K. Şarma, "Bunlar çok rahatsız edici bulgular. Vakalar birbirlerine çok uzak alanlarda bulundu. En son tespit edilen vakaysa köpeklerin olmadığı bir bölgeydi. Görünüşe göre virüs yayılıyor" dedi.

Kızamık virüsünün yakın bir akrabası olan ve genellikle evcil köpeklerde görülen gençlik hastalığı virüsü 1970'li yılların sonunda ABD'deki dağ gelinciği nüfusunu tükenmenin eşiğine getirmişti. Tanzanya'da da 1994'te ülkeyi ziyaret eden turistlerin köpeklerinden bulaştığı sanılan virüs nedeniyle Serengeti Ulusal Parkı'ndaki 3 bin kadar Afrika aslanının en az üçte biri telef olmuştu.

Kaplan nüfusunu korumak amacıyla oluşturulmuş onlarca doğal yaşamı koruma alanı bulunan Hindistan'da kaplan nüfusunun hızla azaldığına işaret eden uzmanlar, 1990'lı yıllarda ülkedeki kaplan sayısının 5 bin ila 7 bin, yaşam alanlarının ise şimdikinin iki katından fazla olduğuna dikkati çekiyor.

Yapılan istatistiki çalışmalara göre, Hindistan'da 3 bin 200 kadar kaplan yaşıyor. Yetkililer, ülkedeki kaplan nüfusunu belirleme çalışmalarının sürdüğünü, bir yıl içinde bu sayının güncelleneceğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler