Çevrecilerin itirazı var

3. havalimanını üstlenen şirkete çevrecilerden yanıt: Kuzey Ormanları geri gelmez.

Yayınlanma: 02.08.2015 - 20:10
Abone Ol google-news

3 Havalimanı projesini üstlenen Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA’nın CEO’su Yusuf Akçayoğlu’nun dün gazetemizde yayımlanan açıklamaları çevre örgütleri cephesinde tepkiyle karşılandı. Kuzey Ormanları’nı katleden projeye karşı aylardır mücadele veren çevre örgütleri Akçaoğlu’nun sözlerine yine gazetemiz aracılığıyla yanıt verdi. 3. Havalimanı alanına her gittiklerinde alana girmekte ve fotoğraf çekmekte zorlandıklarını anlatan aktivistler güvenlik görevlileri tarafından tartaklanma noktasına geldiklerini söyledi. “Kesilen 1 ağaç yerine 5 ağaç dikeceğiz” sözlerini de eleştiren üyeler “100 yıllık bir süreçte doğal ortamda oluşan Kuzey Ormanları bir daha geri gelmez, telafi olmaz” diyerek bir kez daha projenin durdurulması çağrısında bulundu.

Köylüler isyan ediyor

Çevre örgütleri ile sivil toplum kuruluşları 3. Havalimanı inşaatı sırasında süren çevre katliamını engellemek için aylardır mücadele ediyor. Proje tüm hızıyla kimseyi dinlemeden ilerlerken bölgedeki tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Bölgeyi terk etmek zorunda bırakılan köylülür isyan ediyor. Geçen günlerde gazetecilere bölgenin tahribatını gösteren Mustafa Bozkurt “Zorda kalırsak köylerimizi terk edeceğiz. Köylüler şehre göçerse, yediğiniz etleri, sütleri kim karşılayacak; buğdayları, mısırları kim ekecek? Hepimiz şehre gidersek birbirimizi mi yiyeceğiz?” diye sormuştu. Çevre örgütleri Akçayoğlu’nun dün gazetemiz yazarı Çiğdem Toker’e verdiği röportaja yanıt verdiler...

Akçayoğlu’nun açıklamaları dün Cumhuriyet’te böyle yer almıştı:

'İş yapınca doğa bozulur'

* CEO: Kesilen 1 ağacın yerine 5 ağaç dikeceğiz Kuzey Ormanları Savunması aktivisti Rüya Kurtuluş:

Böyle bir şey yok. 5 ağaç dikilmiyor. Dikilse de oradaki ormanı yeniden yaratamazsınız. Kuzey Ormanları’nda doğal yaşam alanı oluşmuş. Orada ciddi bir orman katliamı var şu an. Bayağı yaşlı meşe ağaçlarını kesiyorlar.

* CEO: “Maden ocakları tahrip etmişti”

R.K.: Maden ocakları sahil kesiminde ama proje 7 bin 650 hektarlık bir alan ve içeriyi ormana kadar uzanıyor. Tarım arazilerini içine alıyor. Kulak Çayırı’nı yok ettiler. Su havzaları doldurulmaya devam ediyor. İlk ÇED raporlarında havza var. Sonraki ÇED raporlarında su birikintisi olarak geçiyor.

* CEO: STK’ları önemsiyorum

R. K.: Bu açıklamadan sonra CEO’yu asla önemsemeyiz.

* CEO: STK’ların kaçı gelip bizimle konuşmak istedi

Kuzey Ormanları Savunması Efe Baysal: Sürekli gidiyoruz. Şantiye şefleri ve güvenlik bizi alana sokmuyor. Bir de tartaklanma noktasına geliyoruz.

* CEO: İş yapınca uygarlık ile doğa çelişiyor

İstanbul Kent Savunması aktivisti Çiğdem Cidamlı: Uygarlığı kapitalizmle özleşleştiriyorsa ‘evet’ doğanın bu anlamda bir çelişkisi var. 5 tane şirketin çıkarı uygarlıkla özdeşleştirilmiş. Bu doğru değil. Doğanın çıkarları ve doğayla iç içe yaşayan insanların çıkarları esastır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler