Böyle soruya böyle cevap

Beykoz’daki denize sıfır yer spor tesisi alanı ilan edildi. İstanbul’daki arazi için Isparta Üniversitesi’ne görüş soruldu. Gelen cevap: Türk futbolunu geliştirir

Yayınlanma: 04.08.2015 - 05:12
Abone Ol google-news

Beykoz Riva’da Türkiye Futbol Federasyonu’na ait Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri yanında yer alan denize sıfır alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “spor tesisleri alanı” ilan edildi. İstanbul’daki talep için sadece Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim elemanlarından görüş alındı. Öğretim elemanları görüş yazısında “Türk futbolunun uluslararası areneda rekabetçi olabilmesi için federasyonun ihtiyaç duyduğu bu tesislerin tarımsal faaliyetlere zarar vermeyecek şekilde kullanılmasını” uygun gördü. İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Doğal Sit Alanı ve 2. Derece doğal sit alanları içinde kalıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri kapsamında İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Doğal Sit Alanı içinde kalan Beykoz Riva köyündeki 49 bin 125 metrekarelik alanda Türkiye Futbol Federasyon Başkanlığı Hizmet Binası yapılmasını talep etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve askıya çıkan planda da talebe uygun olarak söz konusu alan “spor tesis alanı” ilan edildi. Yeni planda, maliye hazinesi adına kayıtlı araziye hizmet binası ile spor, kamp, konaklama, eğitim amaçlı tesisler yapılması amaçlandığı belirtildi.

Futbolun gelişmesi için

Riva deresinin yanında yer alan denize sıfır arazi için sadece Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından hazırlanan uzman raporlarının yeni plan eklerinde yer alması dikkat çekti. Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Elemanı Dr. İlker Erkan tarafından hazırlanan raporda söz konusu projenin “Hem Türk futboluna sunulan hizmet kalitesini, hem de Beykoz’un marka değerini yükseltecek nitelikte bir proje olacağı” ifade edildi. “Bu doğrultuda Türk futbolunun uluslararası arenada rekabetçi olabilmesi, Türk futbolunu yöneten mekanizmanın tümünün bir arada prestijli ve modern tesislerde hizmet vermesi ve ülke futbolunun geliştirilerek uluslararası başarıların artırılabilmesine katkı sağlayacak Federasyonun ihtiyaç duyduğu tesislerin inşasının temini amacıyla” planların hazırlanacağı belirtildi. Alanın İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı II. Derece doğal sit alanları içerisinde kaldığının da altı çizilerek parselin bulunduğu bölge aynı zamanda 2. derece kara askeri yasak bölge dahilinde kaldığı ifade edildi. Raporda tüm bu koşullar göz önüne alınarak çevre tarım arazileri ve tarımsal faaliyetlere zarar vermeyecek tedbirlerin alınması şartıyla, tarım dışı amaçla kullanılması uygun görüldü. Diğer raporlarda da benzer ifadelere yer verildi.

Önceden garantilenmiş

Plana tepki gösteren CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ da “İstanbul’daki üniversiteler bitmiş ki Isparta’dan görüş alınmış herhalde. Önceden uygun görüş için konuşulmuş, anlaşılmış. Garantisi alınmış. Kendi tespitleri ile rapor çelişiyor. Sanki bir bilim adamı gibi değil de ticari açıdan değerlendirmişler. Hepsinin ortak görüşü Beykoz’a marka değeri katacak. Siz tüccar mısınız, işadamı mı, öğretim görevlisi mi?” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon