Taş Yapı’yla ağaç kavgası

Kadıköy Belediyesi ağaçlar kesildiği için inşaatı durdurdu.

Yayınlanma: 04.09.2015 - 21:13
Abone Ol google-news

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Taş Yapı, Göztepe’de kestiği 459 ağacın ardından bu kez aynı bölgede Karacaahmet Mezarlığı sınırında sürdürdüğü otel inşaatı alanında da ağaçları kesti. Kadıköy Belediyesi ağaç kesiminin ardından inşaatı mühürleyerek durdurdu. Koşuyolu Çevre Gönüllüleri inşaatın Karacaahmet Mezarlığı’na da taştığını ve mezarlığın tahrip edildiğini belirterek birçok kuruma şikâyette bulundu.

Yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin kendilerine bağışladığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare araziye hastane yapmak için proje hazırladı. Ancak, tüm girişimlere “hayır” denilerek değişikliğe izin verilmedi. Cemiyet, 2005 yılında çareyi araziyi satmakta buldu. Taşyapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığı araziyi 7 milyon dolara aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyeleri, İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesine karşın bu kez imar plan tadilatı yapıldı. “Az yoğun konut alanı, yol, yeşil alan ve dere koruma alanı’nda” kalan araziye bodrum hariç 3 emsal inşaat hakkı ile 40 katlı otel ve ticaret izni verildi. Taş Yapı Dubai’deki Burj El Arap Oteli’nin benzerini yapmak istiyordu ancak belediye ‘emsal fazla’ gerekçesiyle projeyi reddetti. Bunun üzerine 80 metre yüksekliğinde 20 katlı, 3 bloklu yeni bir proje çizdirildi. 2013 yılında projenin ruhsatı alındı. Karacaahmet Mezarlığı’nın yanı başındaki arazide inşaat çalışmaları ise geçen ay başladı. Projeye çeşitli kurumlar tarafından açılan davalar da sürüyor.

‘Mezarlık tahrip edildi’

Gazetemize bilgi veren Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri belediyenin tespit ettiği sağlıklı 32 ağacın kesildiğine dikkat çekerek “Parselde ve dere koruma bandında kesilmemesi gereken ağaçları kestiklerini tespit ettik ve inşaatı durdurduk. Ceza kestik. Ayrıca kesilen ağaçları gösterdiğimiz yerlere dikmeleri gerekiyor. Cezalar ödendikten sonra inşaat devam etse bile ağaçlar dikilmeden iskân alamazlar” dedi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da ağaçların dikilmesi gerektiğini belirtti. İBB ve Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise “Bu proje de yine acımasızca kenti katleden özel yapılaşma hakkına sahip. Üstelik tarihi içinde islam âlimlerinin türbelerinin de bulunduğu mezarlığa sınır. Mezarlıklar tahrip edilmiş. Şu an inşaatın yapıldığı alan eskiden mezarlıktı. Koruma Kurulu’nu uyarıyorum. Bir gözlemci görevlendirmeli, bu arsadan lahit mezar çıkma ihtimali yüksek” dedi.

Koşuyolu Çevre Gönüllüleri adına gazetemize konuşan avukat İlknur Aksu da çeşitli kurumlara şikayette bulunduklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler