Komşu da isyan etti: Bu cennete kıymayın

Termik santral ve maden ocaklarına karşı yıllardır mücadele eden Kırklareli halkı bugünlerde nükleer santralla uğraşıyor. Istranca Ormanları’ndan yükselen tek ses: “Bu doğa harikasına kıymayın.”

Yayınlanma: 15.10.2015 - 19:54
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un 3. nükleer santralı Kırklareli’nin İğneada beldesine yapacakları açıklamasının ardından İğneada’ya doğru yola çıkıyoruz. Kırklareli’nde bizi Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’ndan Göksal Çidem karşılıyor. Çidem, İğneada’ya santral yapılmasının planlandığını önceki gün Istranca Ormanları’nda Bulgaristan’ın en yüksek tepesinde bizim telefonumuzla öğrendi. O anı şöyle anlatıyor:

‘Bulgarlar da istemiyor’

“Şaşkınlıkla karşıladık. Bu doğa harikası Istranca ormanlarının üçte ikisi bizde, üçte biri onlarda. Bulgaristan’da ormanlar için kamu yararına dayanarak çadır kurmak bile yasaklanmış. Bizde de kamu yararına dayanarak termik santral, maden ocakları yapıyorlar. Zaten bunlarla mücadele ediyorduk. Bir de nükleer santral çıktı. İzin vermeyiz. Bulgarlar da haberi bizden aldı ve şaşırdı. Aramızda ‘12 kilometre bile yok. Bu durum bizi de ilgilendirir. Protesto ederiz’ diyorlar.”

Çidem’le sohbetin ardından Kırklareli’nde yaşayan emekli öğretmen Aydın Karakoç’la birlikte İğneada’ya doğru yola çıkıyoruz.

Istranca Ormanları’na girdiğimizde bizi yemyeşil ağaçların yanı sıra taş ocağı ve onun yarattığı tahribat karşılıyor. Karakoç “Bu bölgelere çok sayıda maden ocağı yapmak istiyorlar. Hepsine dava açıyoruz, bir kısmını engelleyebildik” diyor. Arabayla ormanın içinden 1 saat yol gittikten sonra yemyeşil ağaçların arasından deniz karşımıza çıkıyor.

Sahilde Yusuf Ziya -Nazife Ecevit çiftiyle tanışıyoruz. Ziya Ecevit tepkili: “Türkiye’nin birçok yerine gittim. Doğayla iç içe böyle güzellik görmedim. Santralın yapılmasına izin vermemeliyiz. Bir nefesi çok görüyorlar.”

‘Cumhurbaşkanı gelsin’

Limanköy’e vardığımızda bir kahveye oturuyoruz. Balıkçılar Koperatifi Başkanı Numan Sağlam anlatıyor: “Nükleer santralı kimse istemiyor. Turizm amaçlı da kimse burayı geliştirmeyi düşünmüyor. Burası doğa harikası. Başbakan veya Cumhurbaşkanı gelip İğneada’yı görse burayı cennet yapmayı düşünürler. Bizim dağlarımız yeter. Ben zaten denizsiz yapamam. Santral olursa nereye giderim.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler