Marmaris Körfezi'nde kirlilik araştırmaları devam ediyor

Marmaristeki Çevreciler Derneği, iki yıl önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile yaptıkları körfez araştırmalarının ardından meydana gelen farkları görmek ve önlem alınmasını sağlamak amacıyla yeni bir çalışma başlattı.

Yayınlanma: 06.11.2015 - 13:18
Abone Ol google-news

Marmaris Körfezi'nin önceden belirlenen 18 noktasından ve denize dökülen azmakların önünden su numuneleri alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi görevlileri, 2 yıl süren laboratuvar incelemesinin ardından körfezin durumu için ek rapor hazırlayacak. Üniversite ile işbirliği yaptıklarını anlatan Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, iki yıl önce sonuç raporlarını kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatarak, "Bu kez o günden bugüne gözlenen farklar için yeni bir çalışma yaptık. Bu çalışmada da aynı noktalardan numuneler aldık. Hocalarımız numuneleri değerlendirdikten sonra sonuçları açıklayacağız" dedi.

Çalışmaları yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi ve doktora öğrencisi Şeyma Kaymaz da yüzey ve dip su örneklemeler aldıklarını belirterek, "Aldığımız örneklerde yerinde fiziksel parametreler not edildi. Daha sonrasında ise örnekler kimyasal analizlere tabi tutulacak. Laboratuvar sonuçlarına göre örnekler üç boyutlu olarak modellenerek analiz raporu oluşturulacak ve Kasım ayı sonunda sizlerle paylaşılacak" dedi.

KAPASİTE ÜZERİ KULLANIM KİRLİLİK GETİRİYOR

Şeyma Kaymaz, denizde özellikle yaz sezonunda kapasite üzeri kullanım yaşandığını belirterek, "Bu zamanlarda aldığımız değerlerde kirlilik meydana geldiğini gördük. Denizin kendini yenileme özelliği var. Ancak yenileme başlayacağında yeniden sezon gelmesi ve kullanımın artması buna engel oluyor. Bunun önüne geçilmesi içinde projeler hazırlanacak" dedi.

EGZOZ GAZLARI DA KİRLİLİĞE YOL AÇIYOR

Marmaris Çevre Derneği Üyesi İsmail Karhan da üniversiteden gelen ekiple körfezde seyir halinde olan teknelerin egzoz gazlarından da numune aldıklarını belirterek, "Biliyorsunuz tekne motorlarındaki soğutma sistemi denizden taze su alıp motoru soğuttuktan sonra egzozlardan denize boşaltma sistemi ile çalışıyor. Bu nedenle egzozda bulunan kurum ve benzeri maddeler denize bırakılıyor. Bunun önüne geçmek maksadıyla bir proje geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversiteden gelen arkadaşlarımızla bu yönde numuneler aldık. Filtreleme sistemi teknelere koyulmalı" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler