Gediz Nehri'nde atık su kirliliği

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle oluşan kirlilik, Gediz Nehri'ni tehdit ediyor.

Yayınlanma: 23.10.2013 - 11:31
Abone Ol google-news

Olta Balıkçıları Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, UOSB Atıksu Arıtma Tesisi'nin bir süre önce bakıma alınması nedeniyle oluşan kirliliğin çevreye geri dönüşü olmayacak zararlar verdiğini belirtti. Tesisin Kurban Bayramı'nda bakıma alındığını, o tarihten itibaren içerisinde kimyevi atıklar barındıran on binlerce ton atık suyun hiçbir işleme tabi tutulmadan nehre bırakıldığını ileri süren Atalay, yaşanan olaya duyarsız kalmanın "insanlık suçu" olduğu söyledi.

Arıtma tesisinin daha önceki dönemlerde de arızalandığını ya da bakıma alındığını, bölgede toplu balık ölümleri meydana geldiğini hatırlatan Atalay, "Gediz nehrindeki kirlilik canlı hayatını yok ediyor" dedi.

Yaklaşık 10 gündür devam eden bakım çalışmalarını eleştiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık nehirde ölecek balık kalmadı. Çünkü hepsi kirlilik nedeniyle öldü. Nehir simsiyah akıyor. Boyahanelerin atıkları nedeniyle zaman zaman kırmızı, zaman zaman yeşil akıyor. Bu çevre felaketine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı derhal el koymalı. Gediz Nehri kaynağından kirletildiği sürece bu sorunu çözmek mümkün değil, bakınız Uşak'tan çıkan bu zehirli atıklar Manisa, İzmir'de on binlerce hektar tarım arazisini zehirliyor. Bu tarım arazilerinde yetişen ürünleri bizler yiyoruz. Gediz'i öldürmekle kalmıyoruz, balıklarımızı, toprağımızı, geleceğimizi öldürüyoruz."

Arıtma tesislerinin bakıma alınmalarının normal olduğunu ancak bakım sürelerinin makul ve kabul edilebilir olması gerektiğini dile getiren Atalay, atık su arıtma tesislerinin yakınına depolama havuzlarının kurulmasının şart olduğunu vurguladı.

UOSB'de acilen atık su depolama havuzu kurulması gerektiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu: "Yaklaşık 10 gündür havuzlardaki atık suyu saymazsak 100 bin ton zehirli su Gediz Nehri'ne bırakıldı. Arıtma tesisinin normale dönmesi ne kadar sürecek bilmiyoruz. Bölgede bu tür arıza ve bakım çalışmaları için büyük depolama havuzlarının kurulması ya da arıtma tesislerinin kapasitelerinin artırılması zorunluluk. Bu sorunu Uşak, tek başına çözemiyor, bu ortada. İlgili Bakanlık Ege Bölgesi'nin büyük bölümünü etkilen bu sorunun çözümüyle ilgili destek olmalı. Biz bu kirlilik sorunun çözülmesini istiyoruz. Gediz nehrinden sulama yapan çiftçilerin acilen uyarılması gerekli, çiftçiler kirli suyu kesinlikle tarımda kullanmamalı. Yaşanan çevre felaketi daha büyük sorunlara yol açabilir. Nehirde ölen balıklar kesinlikle yenmemeli"

 

'Bakım çalışmaları zorunlu'

UOSB Başkanı Ali Yıldırım ise atık su arıtma tesisin belirli periyotlarla bakıma alınması gerektiğine işaret ederek, bakım çalışmalarının zorunluluğuna dikkati çekti. Yıldırım, "Biz 9 ay önce tesiste bakım yapmamız gerektiğini Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine bildirdik. Ancak bize atık su depolama havuzlarımız olmadığı için izin vermediler. Bakım yapılamayınca arıtılan suyun kalitesi bozuldu. Biz de zorunlu olarak tesisi bakıma almak zorunda kaldık" dedi.

 

'Kirlilikle ilgili çevredeki köyleri uyarıyoruz'

Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Uçmaklı ise tesisin bakıma alındığını doğrulayarak, tesisin en kısa sürede hizmete alınmasını istediklerini ifade etti. Tesisten bir süre önce alınan su numunelerindeki kirlilik değerlerinin yüksek olduğunu belirten Uçmaklı, "Tesisten aldığımız son su örneklerinde kirlilik değerleri yüksek çıktı. Biz acilen idari yaptırımlar uyguladık. UOSB yönetimi de tesisi zorunlu olarak bakıma alacaklarını bildirdi. Kirlilikle ilgili çevredeki köyleri uyarıyoruz. Temennimiz en kısa sürede tesisin çalışır hale gelmesi" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler