Kadıköy’ün kalbine cami yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy rıhtımına cami projesi hazırlayıp imar planlarını askıya çıkardı. Kadıköy Belediyesi plana itiraz edecek.

Yayınlanma: 17.11.2015 - 21:56
Abone Ol google-news

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy rıhtımına cami projesi hazırlayarak imar planlarını askıya çıkardı. Planlarda şu an otopark olarak kullanılan 34 bin metrekarelik alan ibadet alanı olarak düzenlendi. Bakanlık cami projesine gerekçe olarak “planlama alanında ve yakın çevresinde selatin cami (görkemli cami) veya ulu cami mahiyetinde bir caminin yer almamasını” gösterdi. Projeye tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy halkından böyle bir talep gelmediğine dikkat çekerek “Bu kadar terör olayı varken, yüzlerce yurttaş ölürken işi gücü bırakıp cami mi yapacaklar? Cami yaparak yolsuzluklar, hırsızlıklar ortadan kalkmaz. Günahlar temizlenmez. Planlara itiraz edeceğiz, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Planlara 15 Aralık tarihine kadar itiraz edilebilecek.

Çarpıcı ayrıntılar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi dahilindeki Kadıköy rıhtımda yer alan dolgu alanına planlanan caminin imar raporlarında çarpıcı ayrıntılar yer alıyor.

Plan raporlarında Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul İl Müftülüğü’nün, Bakanlığa 25 Ağustos 2014 tarihinde yazdığı yazı yer aldı. Yazıda “rıhtım” bölgesinde dini tesis alanlarının yetmediği belirtiliyor. Cami talebine “insanların kısıtlı zamanları zarfında en yakın cami bin metre mesafedeki Sultan 3. Mustafa İskele Cami olduğu” gerekçe gösterildi. Rıhtıma yaklaşık 1500 metre uzaklıkta 4 caminin örnek gösterildiği yazıda “Fiziki mekân yetersizliğinden dolayı din kardeşlerimiz büyük bir mağduriyet içerisindedir” denildi.

Anadolu’da az...

Plan raporlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın cami projesine gerekçe olarak şu ifadeleri kullanması dikkat çekti: “Avrupa yakasındaki tarihi ve büyük ölçekli dini tesis mekânlarının yoğunluğunun, Anadolu yakasından daha fazla olduğu gibi, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde selatin cami veya ulu cami mahiyetinde camii yer almadığı görülmüştür.”

ERDOĞAN’IN CAMİ SEVDASI

Çamlıca Camisi: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görülecek” talimatıyla Çamlıca Tepesi’ne yaptırılan 37 bin 500 kişi kapasiteli Çamlıca Camisi’nin inşaatı 2013 yılında başladı. Önümüzdeki yıl açılacak caminin maliyeti 111 milyon 500 bin TL’yi buldu.

Mimar Sinan Camii: Ataşehir’deki cami de yine Erdoğan’ın talebiyle yapıldı. 2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılan Mimar Sinan Camii 12 bin 650 kişi kapasiteli, maliyeti 40 milyon TL.

Beştepe Camii: Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın içine inşa edilen 3 bin kişilik Beştepe Millet Camisi de geçen temmuz ayında Erdoğan tarafından açıldı.

Validebağ Camisi: Sert tartışmalara ve eylemlere neden olan Validebağ Korusu’nun komşu parselinde yer alan Validebağ Cami inşaatı TOMA’ların gölgesinde yapıldı ve geçen temmuz ayında açıldı.

İlahiyat Fak. Camii: Depreme dayanıklı olmadığı için 2012’de yıkılan ve yeniden yapılan MÜ İlahiyat Fakültesi Camii, Erdoğan tarafından açıldı. 4 bin 300 kişi kapasiteli caminin maliyeti 80 milyon TL’yi buldu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler