Hava kirliliğinden her yıl 29 bin kişi hayatını kaybediyor

Türkiye’de hava kirliliğinden ölenlerin sayısı, trafik kazalarında ölenlerin 7 katı. Kirlilik kalp krizine de yol açabiliyor.

Yayınlanma: 01.02.2016 - 22:42
Abone Ol google-news

Hava kirliliği akciğer kanseri başta olmak üzere kalp ve damar hastalıkları, inme gibi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Türk Toraks Derneği’ne göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 29 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam trafik kazalarında ölenlerin 7-8 katı.

Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır dünyada her yıl 7 milyon kişi hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardan yaşamını kaybettiğini belirterek “Hava kirliliği, kalp krizlerine, kalp yetmezliklerine, ritm bozukluğuna neden oluyor. Solunum sisteminde ise eğer hastada KOAH, astım gibi hastalığı varsa bunların kriz ve atak geçirmesine, hastaların acil servislere başvurmasına yol açıyor” dedi.

Alzheimer’da etkili

Hava kirliliğinin uzun dönemde ise akciğer kanserine neden olduğunu dile getiren Çalışır “Hava kirliliğinin Alzheimer’de etkili olduğu söyleniyor, şeker hastalığının gelişiminde de etkili olduğu da... Bu konuda çalışma ve araştırmalar yapılıyor. Üreme fonksiyonunu bozduğu, erkeklerde sperm kalitesini bozduğu üzerine de çalışmalar var” diye konuştu.

20 ilde de yüksek

Türkiye’de nüfusu 1 milyonun üzerinde olan 20 ilde de hava kirliliğinin Avrupa Birliği standartlarının üzerinde olduğunu belirten Doç. Dr. Çalışır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçen yılki verilerini analiz ettiklerini belirterek şunları söyledi

“PM10’un günlük AB standartlarında bunun 50 mikrogram/ metreküp olması gerekiyor. Bu değer bir yıl içinde en fazla 35 kez aşılabilir. Oysa Samsun’da geçen yıl 357 ölçüm yapılmış, 327 gün 50’nin üzerinde çıkmış. Bursa’da merkezde 354 kez ölçümde 326 kez yüksek çıkmış. Manisa’da 342 ölçümde 320 kez 50’nin üzerinde çıkmış.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler