'Son yağışlar İstanbul'a çare olmadı'

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ''İstanbul'da barajların doluluk oranı şu anda 28,9. 2008 yılında yaşanan kuraklıkta bu rakam mart ayında 36,32 seviyelerindeydi. Yani biz artık bu işin sonuna gidiyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 07.03.2014 - 11:20
Abone Ol google-news

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, mart ayının yağışlı geçtiğini fakat yine de Türkiye'de etkili olan kuraklığa karşı bir takım önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Özellikle içme suyu açısından İstanbul'da kuraklığın büyük sıkıntılara neden olabileceğini vurgulayan Şen, ''İstanbul'da barajların doluluk oranı şu anda 28,9. 2008 yılında yaşanan kuraklıkta bu rakam mart ayında 36,32 seviyelerindeydi. Yani biz artık bu işin sonuna gidiyoruz. Mayıs başında artık yağışlardan ümidi keseceğiz. O açıdan İstanbul için sıkıntılı dönemlere gireceğiz'' diye konuştu.

İstanbul'da kuraklığa önlem almak için kısa dönemde bazı tedbirlerin alınabileceğini aktaran Şen, bulut tohumlaması da dahil olmak üzere her türlü çareye başvurmak gerektiğini ifade etti.

 

'Isı adası etkisi, yağışları etkiliyor'

Şen, son yağışların İstanbul'da yaşanacak kuraklık sıkıntısını gidermeyeceğini savundu. Yağışların içme suyu sağlayan barajları etkilemeyeceğini dile getiren Şen, şöyle devam etti: "İstanbul'un büyük bir şehir olması yağışı da engelliyor. Isı adası etkisi dediğimiz olay gerçekleşiyor. Büyük şehirlerin meydana getirdiği sıcaklık farkı ve hava kirliliği vardır. Bu kirlilik bulutlardaki yağışı engelliyor. O nedenle İstanbul üzerindeki yağış az oluyor. Yağış Arttırım projesi veya diğer adıyla bulut tohumlama yöntemi denenebilir. Suni yağışla kısa vadede yağışların ortalama yüzde 20 artmasını sağlar. Bu da İstanbul için önemli çok bir miktardır. Çünkü yaz aylarında yüzde 20 oranında buharlaşma meydana gelir. Dünyada bu tür uygulamalar hala yapılmaktadır. Ülkemizde de daha önce yapıldı ve başarı sağlanmıştır.''

Şen, Türkiye'de bazı bölgelerde yağışların bol olması nedeniyle kuraklık tehlikesi olmadığını ifade ederek, ''Ege bölgesinde, kıyı sahillerde, batı Akdeniz'de yağmur zaten yağıyor Buralarda kuraklık tehlikesi yok, problem yok. Esas kuraklık olan bölgelerde yağış az'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler