İstanbul’un batık adası, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda

Yaklaşık bin yıl önce meydana gelen bir depremle sular altında kalan batık İstanbul adası Vordonisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için ön çalışma başlatıldı.

Yayınlanma: 28.02.2016 - 18:09
Abone Ol google-news

Arkeofili.com’dan Erman Ertuğrul’un haberine göre, Dragos ile Küçükyalı arasında, Maltepe sahilinin 700 metre açığında bulunan ve önemli arkeolojik kalıntılar barındıran ada için süreç başlıyor.

Üzerinde manastır kalıntıları bulunduğu bilinen ada için ilk çalışmalar 2015 yılı ekim ayında başlatılmıştı. Dalış ekipleri sular altında kalan adanın görüntülerini ve fotoğraflarını çekmişti.

Adada yapılacak sualtı araştırmaları sonucu elde edilecek veriler UNESCO’ya sunulacak. Batık adanın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındıktan sonra turizme açılması amaçlanıyor.

Gizemli adanın tarihi

Vordonisi, ya da Vordonos adaları, Bizans döneminde 1010 yılında meydana gelen büyük deprem sırasında sular altında kalmıştı.

Vordonisi, iki komşu adadan oluşuyor. İstanbul’un 10’uncu ve 11’inci adalarını oluşturan Vordonisi’nin Bizans döneminde manastır mekanı olarak kullanıldığı biliniyor.

‘Bostancı Çöken Ada’ olarak da bilinen adalar, günümüzde ‘Höreke’ ya da ‘Manastır Kayalıkları’ adıyla anılıyor. Adaları Bizans tarihçisi Semavi Eyice 1936’da kayıtlara geçirmişti.

Efes Antik Kenti de Dünya Kültür Mirası listesinde

3’üncü köprüde inşaat sürsün diye ‘çanak çömlek’ Arkeoloji Müzesi’nden saklanmış

Erdoğan’ın ‘Üç beş çanak çömlek’ dediği Theodosius limanının devamı ortaya çıkarıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler