25 yıllık direnişte tarihi karar yarın

Rize’deki duruşma Cerattepe için dönüm noktası olacak. Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması yarın Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Yayınlanma: 17.09.2016 - 19:07
Abone Ol google-news

Artvin Cerattepe’de yapılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı açılan Türkiye’nin en büyük çevre davası yarın görülecek. Duruşmayı yüzlerce kişinin izlemesi bekleniyor. Yeşil Artvin Derneği dün yaptığı açıklamada “Kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve çağırıyoruz” denildi.

Artvin’de yoğun katılımın olduğu maden karşıtı direniş aslında geçmişe dayanıyor. AKP’ye yakınlığıyla tanınan Cengiz Holding’in başlatmak istediği maden arama projesi, ilk olarak 1990’lı yılların başında, Kanadalı şirket Cominco tarafından hayata geçirildi. Bir süre yürütülen madencilik faaliyetlerine karşı açılan davayı Yeşil Artvin Derneği ve çok sayıda çevre sakini kazandı. Kanadalı şirketlerin Cerattepe’deki faaliyetlerini durdurmayı başaran Artvin halkı, yıllar içinde benzer durum ve isteklerle birçok kez karşılaştı. Hepsini mahkeme kararıyla iptal etmeyi başaran çevre sakinleri şimdi Cengiz Holding’in Cerattepe’de madencilik faaliyeti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararıyla uğraşıyor.

Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, “ÇED olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açmıştı. Cerattepe direnişindeki dönüm noktalarından biri olması beklenen duruşma yarın Rize İdare Mahkemesi’nde saat 09.00’da görülecek. Artvin’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cerattepe’deki maden arama projesi için verdiği “ÇED Olumlu Kararı”nın iptal edilmesi halinde üçüncü kez yargı “Artvin’de maden arama çalışması yapılamaz” diyecek. Duruşma öncesi Rize ve Artvin’de polis de geniş güvenlik önlemi aldı.

Her yurttaşın hakkı

Her yurttaşın duruşmayı izleyebileceği anımsatılan Yeşil Artvin Derneği üyelerinin açıklamasında “Bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve vatandaşlarımızı 19 Eylül 2016 saat 09.00’da Rize İdare Mahkemesi’nde duruşmayı izlemek üzere bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler