Biga’ya hançer vurmayın

Halka ‘ranta hayır deyip doğaya sahip çıkalım’ çağrısı yapılıyor.

Yayınlanma: 30.11.2016 - 19:46
Abone Ol google-news

Otoyol bağlantılı Çanakkale Köprüsü, yaklaşık 360 bin ağacın kesilmesine, bölgenin tarım arazilerinin yok edilmesine neden olacak. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, demiryolu ve denizyolu ulaşımının geliştirilmesi yerine, bölgeyi ranta açan projeye ‘hayır’ deme çağrısı yapıyor. Doğa ve yaşam savunucuları, “Tekirdağ’ın buğday ve günebakanı, Gelibolu ve Çanakkale’nin domatesi, Lapseki’nin şeftalisi ve kirazı, Agonya’nın kırmızı biberi bu projeye kurban edilmemelidir. Bu köprü ve otoyol Biga yarımadasına boydan boya bir hançer gibi saplanacak, yaban hayatı, ekosistem de zarar görecek” diyor.

ÇED süreci beklenmiyor

Küçükkuyu’da, 26 Kasım’da, “Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü Tartışıyoruz” başlıklı bir panel düzenlendi. Ulaştırma uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi İrfan Mutluay, projenin, ekosistemi nasıl etkileyeceğini bütün boyutlarıyla anlattı. Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ve Karadağ Köyü’nden Mustafa Önder, yol güzergahında yaşanan ranta dikkat çektiler. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ise panelin sonuç bildirgesini açıkladı. ‘Çanakkale kimin yararına geçilecek?’ diye sorulan bildirgede, “Başbakan, ‘Ulaştırma Stratejik Planı’ içinde yer almayan bu projeyi, ‘geçilmez demişlerdi, işte geçiyoruz’ diye sunabiliyorsa, ortada yanıtlanması gerekli çok önemli bir soru var demektir. ÇED süreci bile beklenmiyor. Planlama ve fizibilite ilkel. Köprü yeri, hatta geçiş ücreti belirlenmiş ama 2.869 metrelik köprünün kaç ayaklı olacağı bile sonuçlandırılmamış. Araç geçiş etütleri yanlış. Bölgede trafik yükü yok. Hedeflenen araç geçişi tutturulmazsa, fark, şirkete yine yıllarca devlet tarafından ödenecek” denildi.

Rant savaşı başladı

Projenin, altın madencileri ve termik santralcılar tarafından sevinçle karşılandığı vurgulanarak şöyle devam edildi: “Köylüye ‘arazileri satın, gün bugündür, hepiniz zengin olacaksınız’ diye fısıldayanlar çoktan sahaya yayıldı. Korkunç bir rant kavgası başladı. Daha bugünden, tarımsal üretimde düşüş gözlenmekte. Bu projede kamu yararı yok. Geliboluluları, Lapsekilileri, Çanlıları, Yenicelileri, yöremizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını, siyasi partilerimizi bu plansız girişime karşı aklın sesi olmaya, hükümeti ise tartışmadan yola çıkmamaya, ihaleyi yapmamaya çağırıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler