Boğaz’a bir kazık daha

Üsküdar Meydan Projesi’ne göre 12 bin 500 metrekarelik alan doldurulacak. Depreme dayanıksız olan dolgu alanın, deprem toplanma bölgesi olarak da kullanılması planlanıyor.

Yayınlanma: 14.12.2016 - 19:25
Abone Ol google-news

Yıllardır konuşulan Üsküdar Meydan Projesi’nin ayrıntıları ortaya çıktı. İstanbul’daki pek çok sahilde olduğu gibi Üsküdar denizi de doldurulacak. Üsküdar sahilinde doldurma işlemi kazıklama sitemiyle yapılacak. Proje sonunda toplam 12 bin metrekarelik bir teras oluşturulacak. Proje, batıda radar kulesinden başlayıp kuzeydoğudaki parka, 1200 metre güneyde Ahmediye Meydanı’ndan denize kadar olan 500 metrelik bölümü kapsıyor. Projenin toplam alanı ise 125 bin metrekare.

İBB’den ‘tavsiyeler’

İBB’nin önceki gün gerçekleşen meclis gündem toplantısına, Üsküdar Meydan ve Sahil Düzenleme Projeleri kapsamında kıyı dolgu yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacak büyük ve küçük ölçekli imar planı teklifleri geldi. Teklifte, dolgu alanına ilişkin, ‘bu proje ile her yönde yaya ulaşımı kesintisiz olarak sağlanacak, çeşitli açık alan organizasyonları düzenlenebilecek, olası deprem ve benzeri afetlerde toplanma alanı olarak kullanılabilecek’ ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.

Depremde tehlikeli

CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, “Proje başından beri yanlış. Üsküdar Meydanı önemli meydanlardan biriyken önemli özelliklerini yitirdi. Dolgu alanları da deprem anında tehlikeli” dedi. AKP’li Meclis üyesi Hadi Diler de kazıklama sistemiyle doldurulacak alanın Şemsi Paşa Camisi ile Üsküdar İskelesi arasını kapsadığını belirtti. Görüş CHP’li Meclis üyelerinin itirazlarına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla bakanlığa gönderildi

Doldur gitsin

İstanbul’da birçok mega proje kapsamında denize dolgu alanı yapılıyor. Denizin doldurulduğu bazı projeler şöyle:

3 Havalimanı:

Doğa tahribatıyla inşaatı devam eden 3. havaalanı projesine bir de liman projesi eklenmişti. Uçaklara gerekli yakıtın deniz yoluyla getirilmesi için “İGA İkmal Terminali Projesi” kapsamında gemiler için deniz kazılarak derinleştirilecek, dolgu alanı ve 550 metre boyunda dalgakıran yapılacak.

Martı Projesi:

Doğa savunucuların tepkilerine neden Kabataş’ta yapılan Martı Projesi’nde de denizin bir kısmı dolduruluyor. Geçen günlerde Kabataş’ta denizin ortasına yan yana dikilen kazıklar tepkilere neden oldu.

Miting alanlarımız da dolgu: 

Maltepe ve Yenikapı miting alanlarımız da deniz doldurularak yapıldı. Maltepe dolgu 3.5 kilometre uzunluğunda ve toplam 1 milyon 200 bin metrekareyi kapsadı. Yenikapı da 518 bin metrekare deniz dolduruldu

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler